Настоящият формат на плейофите в Националната баскетболна асоциация може да бъде променен, съобщи комисарят на лигата Адам Силвър.

В момента за елиминационната фаза на сезона се класират осемте най-добри отбора от двете конференции, но заради огромното преимущество на Западната над Източната в последните години, се получава така, че отбори от Запада с по-добри показатели пропускат плейофите за сметка на по-слаби тимове от Изтока.

От НБА обмислят възможността участие в плейофите да вземат 16-те тима с най-добри показатели от редовния сезон.

"Преформатиране на плейофите е нещо, за което ще продължим да мислим. Аз мисля, че това ще наложи промяна и на цялата схема за редовния сезон, защото в момента той не е балансиран. За да примем формат, в който за плейофите ще се класират отборите от първо до шеснадесето място, трябва да направим програмата по-честна, а това за сезон от 82 срещи не е никак лесно", коментира Силвър.

По тази причина комесионерът на НБА добави, че е възможно намаляване на броя на мачовете.
"Няма нищо магическо в числото 82. Такава промяна обаче не може да се случи в краткосрочен план, но е възможна. Желанието за преформатиране на сезона изцяло, не само на плейофите, е с цел да се даде нужната почивка на играчите, а също така да се редуцира пътуването, стига това да е възможно", каза още Силвър.

"През тази година добавихме още една седмица към редовния сезон. Така ще елиминираме напълно възможността да се играят четири мача за пет вечери. Двубоите в два поредни дни са рекордно малко", допълни Силвър.

През сезон 2014/15 Оклахома Сити не успя да се класира за плейофите в Западната конференция, въпреки че завърши с 45 победи и 37 загуби. В същото време на Изток Бруклин се класира за плейофите с едва 38 успеха и 44 поражения./БТА