С тройка на ЛеБрон Джеймс 56 секунди преди сирената Лос Анджелис Лейкърс победи със 103:100 Голдън Стейт Уориърс и си осигури седмата позиция за плейофите в Националната баскетболна асоциация.

Срещата между двата отбора, която се очертаваше като "черешката на тортата" на нововъведения плей-ин турнир, напълно оправда очакванията и предложи много качествен баскетбол, обрати, драма до самия край в поредния епизод от титаничното съперничество между лидерите на двата отбора ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри.

Лейкърс изоставаха с 13 точки на почивката при 42:55, но водени от Джеймс домакните успяха да наравят обрат. Шампионите започнаха вихрено второто полувреме със серия от 14:2 точки, но успяха да поведат в резултата чак в последната четвърт на двубоя.

С кош на Антъни Дейвис Лейкърс поведе с 87:80 малко повече от 8 минути преди края на мача, но водени от Къри и Андрю Уигинс гостите успяха да се върнат в мача и да поведат на свой ред с 98:95 три минути преди края.

В заключителните минути на двубоя обаче домакините затегнаха изключително много играта си в отбрана, а решителният момент дойде по-малко от минута преди края, когато Джеймс вкара тройка за 103:100 със стрелба от 34 фута - най-дългата точна в неговата кариера в елиминационен мач.

В оставащото време до края на двубоя Джордан Пул пропусна да изравни от тройката, а в заключителната атака на гостите бе спряна от Кентейвиъс Колдуел-Поуп, който открадна топката след таймаута на Уориърс 2.2 секунди преди края.

За победите от Лейкърс, които ще играят с Финикс Сънс в първия кръг на плейофите, най-резултатен с 25 точки бе Антъни Дейвис. Крилото овладя и 12 борби. ЛеБрон Джеймс завърши с "трипъл-дабъл" от 22 точки, 11 борби и 10 асистенции, а Алекс Карузо добави още 14 точки.

За Голдън Стейт Къри бе над всички с 37 точки. 21 точки реализира Андрю Уигинс, а с по 10 точки завършиха Кент Бейзмор и Джордан Пул.

Въпреки загубата Голдън Стейт все още има отлични шансове за класиране в същинската фаза на плейофите. Това ще стане при победа в петък над тима на Мемфис Гризлис, който тази нощ надделя като домакин със 100:96 над Сан Антонио Спърс в другия двубой от плей-ин турнира.

Така "гризлитата" елиминираха "шпорите" от участие в плейофите и ще могат да се доберат до осмия сийд и серия с шампиона в редовния сезон Юта Джаз, ако надделеят над Голдън Стейт в Сан Франциско.

Мемфис изгра много силна първа четвърт, в която поведе с 21 точки и взе с 38:19. Въпреки лошия старт гостите от Сан Антонио не се предадоха и постепенно почнаха да топят аванса на съперника си.

В началото на последната четвърт Сан Антонио дори успя да поведе с 2 точки, но това не се оказа достатъчно за тима на Грег Попович.

Дилиън Брукс завърши с 24 точки за Мемфис, като осем от тях дойдоха в последната четвърт на двубоя. Литовецът Йонас Валанчиунас завърши с чудовищен "дабъл-дабъл" от 23 точки и 23 борби, а с 20 точки на сметката си финишира звездата на "гризлитата" Джа Морант.

За Сан Антонио, който за първи път в клубната история пропуска плейофите в два поредни сезона, по 20 точки вкараха ветераните Руди Гей и ДеМар ДеРоузън.