Президентът и изпълнителен директор на Финикс Сънс Джейсън Роули е подал оставка след появила се информация за лошо отношение на работното място, които принудили собственика на „слънцата“ Робърт Сарвър да продаде клуба от НБА, предаде ESPN.

Роули, който започна работа във Финикс през 2007 и е президент от 2012-а, е казал на работещите за него, че няма да подава оставка след информацията на ESPN миналия декември за оплаквания на работното място, мнозина от които поставяли Роули в центъра на проблема. Информацията за евентуално напускане на Роули се появи първоначално, след като Бордът на НБА одобри продажбата на Финикс Сънс и на женския тим – Финикс Мъркюри, на инвеститорска група, водена от милиардера Мат Ишбия.

Персоналът на Сънс научил за оставката на Роули от мейл от отборния ръководител Сам Гарвин.

„След близо 15 години усилена работа и отдаденост, Джейсън усети, че преходът в собствеността създава идеален тайминг за затваряне на тази страница от неговото професионално приключение и да преследва нови възможности. Пожелаваме на Джейсън всичко най-добро и оценяваме неговата работа от името на нашата организация“, се казва в имейла.

ESPN бе писал за обвинения в заплахи, тормоз, словесни заплахи и репресивни мерки срещу работещите в Сънс преди два месеца. Тази информация доведе до разследване на Лигата по обвинения, които откриха расистки и женомразки прояви – те предизвикаха едногодишна забрана и глоба от 10 млн. долара за Сарвър от НБА. След като няколко спонсора обещаха да не подкрепят собствеността предвид обвиненията, той обеща да продаде клуба.