Ню Йорк Никс намери начин да се раздели с ненужния гард Кемба Уокър. Това се случи по време на драфта в Националната баскетболна асоциация в тристранна сделка с участието на отборите на Детройт Пистънс и Шарлът Хорнетс.

Детройт ще получи 32-годишния Уокър, както и Джейлън Дърън, който бе избран от Шарлът под номер 13 в драфта.

Шарлът ще вземе първия избор на Денвър Нъгетс в драфта през 2023 година от Ню Йорк и изборите на Никс във втория кръг през 2023 и 2024 година. Освен това Хорнетс взимат и избора на Юта Джаз във втория кръг през 2023 година, както и още един пик в същия кръг на същия драфт измежду тези на Далас Маверикс и Маями Хийт.

Никс получат от сделката избора на Милуоки Бъкс в първия кръг на драфта през 2025 година.

С раздялата с Уокър Ню Йорк Никс отваря място за играч с максимален договор, като се очаква тимът да се насочи към гарда на Бруклин Нетс Кайри Ървинг.

Изминалият сезон 2021/22 бе първи за Уокър в редиците на Никс, но безспорно най-лошият в цялата му кариера в НБА, която започна през 2011 година. Уокър имаше конфликт със старши треньора на тима Том Тибодо и прекара втората половина на кампанията на пейката. Той взе участие в едва 37 мача и завърши с показатели от 11,6 точки, 3 борби и 3,5 асистенции средно на мач - най-ниските стойности в цялата му кариера.

Уокър, който е четирикратен участник в "Мача на звездите" в периода 2017-2020 година, има още един сезон от договора си, в който трябва да получи малко над 9 милиона долара. Очаква се Детройт да откупи договора му и баскетболистът да стане свободен агент.