Крис Пол вкара 14 точки от всичките си 28 в поредния си впечатляващ четвърти период, за да осигури втора победа на Финикс над Далас в полуфиналната серия в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Така след втора победа на свой терен тимът на Финикс пътува за Далас за две поредни гостувания.

Навършващият 37 години в петък Крис Пол почти сам успя да измъкне победата със 129:109, не толкова с реализирания си общ брой точки, колкото с решаващите намеси във важните моменти. За Слънцата от Финикс това се превърна в 11-а поредна победа над този съперник, включвайки и мачовете в редовния сезон.

На полувремето Далас водеше с 60:58, но домакините бързо реагираха и още след подновяването на играта обърнаха хода на мача с две поредни точни стрелби на Девин Буукър от зоната за 3 точки. Преди началото на четвъртата част резултатът беше 89:83 за Сънс, но с изгледи за голяма битка в последните минути. Но точно това беше времето, в което Крис Пол – 12-кратен участник в Мача на звездите, показа класата си и сложи контрол върху играта. Следващите му шест поредни стрелби бяха все успешни – без значение дали става дума за тройка, от къса дистанция или завършване под коша. Ядосаните играчи на Маверикс опитаха да го спрат по всякакви начини, но така и не намериха отговор. Дойде ред и на Буукър да стреля точно при поредната си тройка, увеличавайки преднината на своите на 114:95, което реално сложи и точка на спора.

Буукър завърши мача с 30 точки, вкарвайки 11 пъти от 19 стрелби от игра, в това число и 5 тройки от 8 опита. За Далас номер 1 за пореден път беше Лука Дончич, който завърши мача с 35 пункта. Реджи Бълок добави 16 за гостите от щата Тексас.

В полуфинал на Изток Маями също постигна втора победа над Филаделфия, побеждавайки ги на свой терен със 119:103. Бам Адебайо и Джими Бътлър бяха решаващите играчи на домакините от щата Флорида съответно с 23 и 22 точки. Бътлър прибави в личната си статистика и 12 асистенции.

Мач номер 3 е в петък вечерта във Филаделфия, като надеждите на тима са звездата им Джоел Ембийд да се е възстановил след травма. В края на април стана ясно, че Ембийд има счупване на дясната орбитална кост и няма яснота колко време ще отсъства от терените.
Виктор Оладипо отбеляза 30-ия си рожден ден с 19 точки в полза на Маями Хийт, 10 от които в последната четвърт на мача. Тайлър Херо добави 18. За гостите от Филаделфия Тайриси Макси реализира 34, а Тобайъс Харис – 21, а Джеймс Хардън приключи мача с 20.

Именно и тук домакините решиха мача в четвъртата част, когато при 8 точки аванс успяха да направят серия от 10:0 и увеличиха преднината си на 18 – прекалено много за малкото оставащи минути за реакция. За Маями традицията е отлична, тъй като преодоляват съперника си в последните 18 серии винаги, когато поведат с 2-0 победи.