Изолирането на играчите с цел подновяване на сезона в НБА звучи като затворена страница, ако изпълнителният директор на Асоциацията на професионалните играчи в лигата Мишел Робъртс разказва историята.

В интервю за ESPN, Робъртс заяви, че разговорите около връщането на играчите обратно на паркета след двумесечно отсъствие поради глобалната криза се превръщат в разговори за минимализиране на рисковете. Разговор с играчите трябва да се проведе в петък – датата, на която се спря НБА, за да позволи отварянето на някои от тренировъчните зали на отбори в щати, по-малко засегнати от заразата. Един от плановете в последните седмици беше свързан с изолирането на играчите в хотел или курорт – сред обсъжданите варианти бяха Бахамите или Дисни Уърлд, както и Лас Вегас – след като комисионерът на лигата Адам Силвър приветства различни идеи за най-скорошно завръщане на НБА.

„Ще поставим ли охранители пред хотела? Това звучи, в моите очи, като лишаване от свобода“, запита Робъртс ESPN. От тогава насам Силвър решил да не действа по този план след отговора на играчите, разкри още Робъртс. Някои собственици дори не са готови да отворят отново тренировъчните си зали за индивидуални занимания, включително този на Далас Маверикс Марк Кюбън. Той сподели, че неспособността да тества всички играчи и персонал няма да позволи на организацията да отвори залата скоро. „Това е свят, в който има вирус. И трябва да намерим начин да работим, играем и живот в този свят. Въпросите вече не са „Дали отново ще играем?, а по-скоро „Ако играем, какви ще са рисковете за нас?“.

Сред предизвикателствата, пред които са изправени Силвър и Робъртс по пътя към завръщането на лигата, са опасенията свързани с индивидуалните и груповите занимания. Най-доброто решение са масовите тестове на баскетболисти. Но тестването е социален проблем и евентуалното закупуване на много тестове за играчи в НБА, ще доведе до критики към лигата, особено от места, където няма толкова в наличност. Робъртс е чувствителна към идеята, че лигата и Асоциацията на играчите ще трябва да вземат големи решения, но индивидуалният комфорт от резултата не е гарантиран. „Това е проблем, с който работодателите ще трябва да се сблъскат. Защото гарантирам, че ще има поне един играч, ако не дори повече, който ще има сериозни опасения свързани с безопасността си. Трябва да намерим отговор на това. Трудно е и няма да се преструвам, че самата аз имам решение“, завърши Робъртс.