Отборът на Милуоки Бъкс е само на една победа от първо класиране за финала в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада от 1974 година насам, след като поведе с 3:2 успеха на Атланта Хоукс на финала в Източната конференция. Това се случи след победа със 123:112 в мач номер 5 от серията. Заради контузии и двата отбора трябваше да играят в мача без лидерите си - Милуоки бе без Янис Антетокунбо, който разтегна коляното си в четвъртия мач от серията, докато Атланта се оказа без плеймейкъра Трей Йънг за втори пореден мач заради травма в глезена.

Домакините от Милуоки се оказаха по-подготвени за този сценарий, като получиха огромно предимство в подкошието. Центърът Брук Лопес вкара рекордните в кариерата си в плейофен мач 33 точки, като реализира 14 от 18-те си стрелби от игра. Тежкото крило Боби Портис, който започна на мястото на Антетокунбо, добави още 22 точки в първия си мач като титуляр в плейофите. Това обаче не бе всичко от страна на домакините, които нанесоха много поражения и с гардовата си двойка Джру Холидей и Крис Мидълтън.

Холидей вкара 25 точки и направи 13 асистенции, докато Мидълтън вкара 26 точки и добави 13 борби. За тима на Атланта, който натрупа непреодолим пасив от 20 точки още в първата четвърт на мача, най-резултатен с 28 точки бе сърбинът Богдан Богданович. Още по 19 вкараха Джон Колинс и Данило Галинари, а със 17 се отчете Лу Уилямс. Мач номер 6 от серията, който може да се окаже последен при победа на Милуоки, е в нощта на събота срещу неделя в Атланта. Победителят от двойката ще играе на финала в НБА с шампиона на Запад Финикс Сънс.