След 35 години като собственици на отбора на Юта Джаз семейство Милър реши да го продаде на бизнесмена Райън Смит, съобщи клубът от Националната баскетболна асоциация. Сделката е на стойност 1,66 милиарда долара.

40-годишният Смит е дългогодишен фен на отбора и често посещава мачове на "джазмените" заедно със съпругата си Ашли. Той е основател и президент на софтуерната компанията "Куалтрикс", която бе продадена на германския софтуерен гигант за сумата от 8 милиарда долара през 2018 година.

Според медиите в САЩ в сделката за Юта Джаз Райън Смит ще придобие и правата над залата на тима "Вивинт Арена". За финализирането на сделката се очаква одобрението на останалите собственици на отбори, което до голяма степен е формалност. Медиите спекулират и с възможността Смит да закупи и отбора от Мейджър лийг сокър Реал Солт Лейк.

През 1986 година покойният вече Лари Х. Милър и съпругата му Гейл изкупуват акциите на Юта Джаз за 24 милиона долара.

От началото на пандемията от COVID-19 това е първата продажба на отбор в НБА. В момента на пазара е и Минесота Тимбъруулвс. Потенциалните инвеститори могат да се сдобият и със солиден миноритарен дял в Сан Антонио Спърс. По данни на специализирането списание "Форбс" Юта Джаз е 21-вият най-скъп отбор в НБА, като активите му се оценяват на 1,55 милиарда долара.