Звездата на Лос Анджелис Лейкърс - Леброн Джеймс изнесе емоционална реч в памет на своя "брат" Коби Брайънт преди първия домакински мач на "езерняците" след катастрофата с хеликоптер миналата неделя, когато загинаха легендата Коби Брайънт, неговата 13-годишна дъщеря и още седем души.

Лейкърс загуби от Портланд със 119:127, но всички ще запомнят само емоционалната церемония в памет на Брайънт преди началото на мача.

Леброн Джеймс започна като прочете имената на всичките девет жертви на трагедията и след това хвърли на пода листчето хартия, съдържащо подготвените му бележки и каза, че ще говори със сърцето си.

"Знам, че в един момент ще имаме мемориал за Коби, но аз гледам на това тази вечер като на празник", каза той и нарече публиката "семейство".

"Това е празник на 20-е години кръв, пот, сълзи, всички контузии, но най-вече на решимостта да бъде толкова голям, колкото той беше", добави Джеймс по адрес на Брайънт, който игра 20 сезона в Лейкърс и спечели пет шампионски титли.

"Тази вечер ние честваме момчето, което дойде тук на 18 години, отказа се на 38 и стана може би най-добрият баща, който сме виждали в последните три години", добави звездата на Лейкърс.

"Коби е като мой брат...през цялата ми кариера единственото нещо, което споделихме, беше решимостта да печеля и да бъда много добър. Заедно със съотборниците ми искам да продължим наследството му не само тази година, но колкото може повече, да играем тази баскетболната игра, която толкова обичаме, защото това би искал Коби Брайънт", каза още ЛеБрон Джеймс.

Прочувствените слова на Джеймс може да чуете от 19-ата минута нататък във видеото