Гардът на Хюстън Рокетс Джеймс Хардън заяви в петък, че не е планирал да отправи политическо послание, носейки про-полицейска лицева маска, и че не е бил наясно с това какво представлява маската.

Хардън, осемкратен участник в „Мача на звездите“, бе заснет в четвъртък да носи маска с „Тънка синя линия“ – символ, който представлява полицейската адвокатска група „Сините животи имат значение“, което често е считано за опозиция на движението „Черните животи имат значение“. „Честно казано, нямах намерение да отправям политическо послание. Носех маската, защото покриваше цялото ми лице и брадата. Толкова просто. Мислех, че изглежда готино“, каза Хардън преди петъчната тренировка на Рокетс.

Движението „Черните животи имат значение“ набра скорост след смъртта на Джордж Флойд – невъоръжен тъмнокож американец, убит от полицейски служител в Минеаполис. НБА позволява на играчите да имат послания за социална справедливост, изписани на гърбовете на екипите им вместо техните последните имена, когато сезонът бъде подновен, и Хардън сподели, че е обмислял какво послание да има на фланелката си. „В момента обмислям какво ще бъде то“.

НБА, която е преустановена от март насам поради пандемията от коронавирус, ще рестартира редовния сезон на 30 юли в комплекса „Дисни Уърлд“ в Орландо, Флорида.