Чикаго и Бостън ще играят седми, последен мач, който ще определи победителя от плейофната серия помежду им. В шести поред феноменален спектакъл, Чикаго победи със 128:127 след невероятните три продължения, и така изравни отново серията на 3-3. До момента двата състава са решили четири мача след продължения, и са изиграли общо седем добавени периода!

В претъпканата до горе зала „Юнайтед Сентър”, „биковете” изиграха мач, с който със сигурност именитите им предшественици от златните години на отбора биха се гордели. Шампионите от Бостън от своя страна минават през ада по пътя към защита на титлата си, както бе и в предишния сезон. Селтикс спечели мечтания трофей след като игра два пъти седми двубой – срещу Атланта и Кливлънд. Бостън е и отборът, играл най-много седми мачове в историята на Лигата – 24, като е загубил само пет от тях.

Мач №6 между Бостън и Чикаго бе още по-неописуем от предишните пет, и обеща много драма за последния щурм..., който води едва до втори кръг, макар че и двата отбора играят като за истински финал. Интересното е, че Чикаго никога не е отстранявал Бостън в плейофите, дори с Майкъл Джордън в състава си. Всъщност, до този сезон „биковете” нямаха победа над Селтикс в плейофите изобщо, а вече имат цели три.

Срещата тази нощ започна много твърдо, и още през първото полувреме се случи поредното спречкване между баскетболистите. Ражон Рондо може дори да получи по-сериозна санкция от НБА, след като в пореден мач игра „мръсно” срещу свой съперник. В случая това бе Кърк Хайнрих, а след сдърпването Рондо получи неспортсменски фаул, а Хайнрих – техническо нарушение. Въпреки това първото полувреме бе много силно и завърши при 59:57 след поредица размени във водачеството, при това след наваксване на солидно изоставане.

Най-впечатляващо бе представянето на ветерана Рей Алън, изявил се за пореден път като спасител на Бостън. 33-годишният Алън игра 59 минути и завърши с 51 точки, от които 9 тройки! Рондо също бе невероятен, като направи 19 асистенции в мача, добави девет борби и осем точки.

За Чикаго всеки един от баскетболистите имаше заслуга за победата – Джон Салмънс и Брад Милър спасиха отбора в края на редовното време и пратиха мача в продължения; Бен Гордън и Кърк Хайнрих вдъхваха спокойствие; а най-феноменалните отигравания останаха за младите Дерик Роуз и Йоаким Ноа. Джон Салмънс завърши с 35 точки със страхотен процент, като не трепна, когато трябваше да бележи решителни кошове в добавените периоди. Чикаго се измъкна на косъм в първото продължение, а тройка на Рей Алън прати мача в трето, за да добави още драма в серията. Последователно Бостън загуби Кендрик Пъркинс и Глен Дейвис за лични нарушения, а накрая и Пол Пиърс, който направи непростими грешки в заключителните секунди.

Две изпълнения със сигурност ще се въртят по цял свят през следващото денонощие – забивка на Йоаким Ноа, 35.5 секунди преди сирената на последното продължение, и отиграване на Дерик Роуз, 4.7 секунди преди края. При 123:123 Пиърс сгреши с паса и Ноа си открадна топката в собственото си наказателно поле, със страшна сила и скорост стигна до противниковия кош и заби, като бе и фаулиран. Именно Пиърс направи нарушението и бе принуден да напусне терена, точно когато отборът му се нуждаеше най-много от него.

При 128:127 в полза на Чикаго, Хайнрих пропусна при поднасяне, топката бе овладяна от Бостън, и последва таймаут. Рондо получи след това, но опитът му за последен победен кош бе блокиран чисто от Дерик Роуз. Новобранец №1 успя и да овладее след това, напредна и бе фаулиран. Макар че пропусна и двете си изпълнения, разтресен от емоциите, Роуз си бе свършил работата, а след борбата Рондо нямаше достатъчно време за точна стрелба.

Дерик Роуз завърши с 28 точки, осем борби и седем асистенции, Брад Милър от пейката вкара 23 точки и овладя 10 борби, а Йоаким Ноа освен 15-те си овладени топки, добави и 9 точки.

За Бостън Глен Дейвис се включи силно с 23 точки, Пиърс реализира 22, а Пъркинс завърши с 12 точки и 13 борби. Нито един от резервните състезатели на Док Ривърс обаче не успя да направи нещо запомнящо се, което се оказа и един от решителните фактори за загубата.

Мач №7 е на 2 май в Бостън.

„Няма извинения в този случай, трябва да играеш. Няма напрежение, когато си подготвен. Искам от тях да играят със самочувствие и съм доволен от начина, по който се бориха,” заяви старши треньорът на Чикаго Вини Дел Негро на пресконференцията след мача.

Наставникът на Бостън Док Ривърс пък дори успя да се пошегува в началото на своето изявление, като попита събралите се журналисти, колко всъщност продължения са се играли. „Ние просто спряхме да играем,” заяви той примирено. „Трябва да играем по-добре в защита. Ако печелим, трябва да печелим със защита, което не направихме днес.”