Българският национален отбор по баскетбол загуби с неприятна разлика от 14 точки гостуването си на Швеция в Ньоркьопинг – 71:85, и така на практика заличи победата над скандинавците в София преди две седмици, тогава с пет точки.

Двубоят можеше да се окаже разковничето в група В за нашия тим, който при победа увеличаваше много сериозно шансовете си да заеме еднолично второ място, след Германия. Сега България ще трябва да търси убедителни победи у дома над Азербайджан и Люксембург, да бие Бундестима на негов терен, и да прави сериозни сметки. Освен всичко друго, българският отбор почива в последния кръг, което допълнително ще остави на останалите да решават съдбата ни.

В Швеция, пред малко повече от 2200 зрители, България изигра едно прилично първо полувреме, макар че в края му изоставаше с 10 точки – 49:39. Третата част бе една от най-силните, играни от нашия тим в квалификациите, и успяхме почти да обърнем мача, след „сухи“ първи две-три минути и за двата състава. Треньорският ни щаб предприе изненадващ ход, пускайки в игра двамата центрове едновременно – Седрик Симънс и Ники Върбанов. Плюс отлични бързи атаки, завършвани и с мощни забивки на няколко пъти, на Христо Николов, Павел Маринов и Симънс, България се върна в играта. Серия от 8-0 в последните две минути от четвъртината свалиха изведнъж разликата от двуцифрена, само на две точки – 60:62.

Това ни остави цяла последна част, 10 минути, да търсим обрат, или най-малкото – загуба с по-малко от пет точки, за да имаме преднина спрямо шведите в преките двубои. Вместо това обаче, за пореден път баскетболистите ни направиха куп технически грешки, в решителни мигове от мача. Топката престана да се движи по терена, а шведският тим вече бе взел и мерки, за да се нагоди към пробивите. Четири пъти в средата на четвъртината българските играчи подариха топката на съперника, от където бързо-бързо разликата пак скочи.

Оттам хаосът превзе тактическата мисъл, и шведите нанизаха няколко светкавични коша, за да си дръпнат с двуцифрена преднина, и да не позволят стопяването и до пет точки до края.

Шведите буквално ни убиха от тройки – цели 11, при това от фантастични позиции, докато България вкара само четири за цял мач – една от тях на Павел Маринов със сирената за първото полувреме. И двата състава имаха добър процент за две точки, а българският тим спечели и борбата под коша.

Грешките обаче бяха това, което наклони везните в полза на Швеция – България направи прилягащите повече за юношески тим 17 – неслучайно тимът ни е в топ 3 на отборите, които грешкат най-много в квалификациите.

Чавдар Костов с 20 точки бе най-резултатен за България, Христо Николов добави 15, а Седрик Симънс – 12. Кени Грант реализира 19 за Швеция – пет от пет от тройката, а още четирима играчи на домакините записаха двуцифрен точков актив.

Още в неделя България има друг решителен мач, от който вече ще зависи всичко – при загуба от Азербайджан, дори и с много сметки и помощ от останалите, пак класирането за Евробаскет 2013 ще е чудо.