Старши треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски обяви щаба, с който ще работи в предстоящите европейски квалификации. В него влизат трима души - старши треньорът на А1 Академик София Георги Давидов, помощникът в Левски Лукойл Димитър Ангелов и наставникът в Спортни таланти Васил Христов, който през това лято бе начело и на националния ни отбор за младежи до 20 г.

"Говорил съм и с тримата и смятам, че ще работим изключително ползотворно. Вярвам, че можем да се справим със задачата. А тя е само една - да се класираме на европейското първенство през 2021 година. Жоро Давидов ще отговаря и за кондиционната подготовка, а Васко Христов ще се грижи и за скаутинга."

"В общи линии изчистваме детайлите по подготовката, макар да знаем, че няма как да имаме много време, в което да съберем момчетата преди старта на квалификациите. Най-вероятно ще започнем на 15-16 февруари, но това ще се уточни в близко бъдеще", заяви Барчовски пред "Тема спорт".

Очаква се през януари селекционерът да даде и първата си пресконференция от новия си мандат начело на националния отбор. Димитър Ангелов изрази огромна амбиция и надежда за добро представяне на националния отбор в квалификациите.

"За мен беше голяма изненада поканата на Росен Барчовски и включването ми в неговия щаб. Бях поласкан. Явно работа която върша в Левски е оценена. Влизам с голяма амбиция в това предизвикателство, надявам се да постигнем добри резултати и класиране на Европейско първенство, което е голямата ни цел. Работил съм с него и в ЦСКА, и в националния отбор и винаги сме се разбирали", каза помощникът в Левски Лукойл.

"Не мога да не съм доволен от поканата на г-н Барчовски, с когото се познаваме от много отдавна. Той е треньорът, при когото се изградих като състезател, какъвто ме помните и в голяма степен и като човек! Да работиш в националния отбор е признание, както за треньорите така и за играчите. Така съм го чувствал винаги и като играч и сега като треньор. Благодарности за поканата", сподели Давидов.

"Г-н Барчовски ми е поставил задачите, които трябва да изпълнявам. Те са комплексни и една от тях е и грижата за физическото състояние и контрол на играчите. Знаете, че преди да заема поста старши треньор дълги години се грижех и за физическото състояние на състезателите, така че това няма да е нещо ново за мен и така отпада и наемането на треньор по физическа подготовка."

"С Митко се познаваме добре, с Васко също. Най-важното за мен е да направим добър колектив и отлична атмосфера за работа, всеки да идва с удоволствие и мотивация за изява. Работил съм с почти всички състезатели и ги познавам много добре, както и те мен."

"Имаме талант, направихме много хубави мачове в предишните квалификации и се надявам с мъничко късмет да успеем в тези. Само да сме здрави и да успеем да съберем най-доброто с което разполагаме", допълни старши треньорът на А1 Академик. Васил Христов също призна, че е поласкан от поканата на селекционера.

"Благодаря на Росен Барчовски за поканата да се включа в треньорския щаб на мъжкия национален отбор. Да бъдеш част от представителния отбор на страната си е голяма чест и отговорност. Благодаря за доверието към мен."

"Уверен, че всички заедно можем да постигнем добри резултати в този квалификационен цикъл", каза пред сайта на федерацията младият специалист, който това лято изведе тима ни до 20-годишна възраст до петото място на европейското първенство в дивизия "В" в Португалия.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.