Българският национален отбор по баскетбол ще изпревари футболната формация, като първи ще изиграе квалификационен мач срещу Италия. Днес от 18 часа в зала „Универсиада” момчетата на Пини Гершон ще търсят първа победа над Скуадра Адзура от 41 години насам. БФ Баскетбол отново пуска свободен вход за срещата, но заради огромния интерес, вратите на съоръжението ще бъдат затворени веднага след изпълването на неговия капацитет.

След блестящия старт на евроквалификациите, с две поредни победи, днешният двубой се явява ключов в борбата за едно от първите места в нашата група А. Успех над Италия ще даде освен сериозен актив от точки, и доза самочувствие на нашите момчета, преди двете трудни гостувания на Сърбия и Унгария следващата седмица. С фаворит в групата Сърбия, всяка победа ще е решаваща за второто място, което дава право на допълнителна квалификация.

В българския състав няма контузени състезатели, като Пини Гершон ще може да разчита на всичките си играчи. Очаква се днес от Испания да се завърне и Калоян Иванов, който лекува травма, за да подкрепи морално съотборниците си.

Последната българска победа над Италия датира от Европейското първенство във Финландия през 1967 година, когато бием със 73:71. Тогава в нашия тим личат имената на Цвятко Барчовски, Георги Христов, Бойчо Брънзов. След това обаче националите ни допускат осем поредни поражения. Последното датира от 1994 година в София, когато отстъпваме в квалификация с 65:70.

Със сигурност обаче днес България има всички предпоставки за сложи край на „черната серия” със заслужено самочувствие и значително подобрена игра. Баскетболистите ни могат да дадат и пример за колегите си от футболната селекция на Пламен Марков, която също има за противник Италия в световните квалификации.

Отново днес, но от 19 часа и дамският баскетболен тим играе втора квалификационна среща, като гост на Гърция. Момичетата на Николай Боруков стартираха с победа над Белгия.