Системата на новите квалификации за международните турнири на националните отбори предизвика вълнения в баскетболна Еввропа.

Много популярни имена изказаха мнението си, а това направи и легендарният треньор Желко Обрадович, който води настоящия шампион в Евролигата Фенербахче.

Обрадович спечели за девети път титлата на Европа тази година, а в обширно интервю изрази тревогата ди за това как „прозорците” за националните отбори на ФИБА ще се отразят на баскетбола.

„Първо трябва да се мисли за самите играчи. Има много мачове, а те нямат много възможности за почивка. Много по-тежко е от годините, в които аз играех”, коментира треньорът на Фенербахче.

„Ние например изиграхме 76 официални мача този сезон, както и 12 контроли. Тук включвам и играчите, които имат ангажименти с националните си отбори. През следващия сезон ще има и „прозорци” за националните отбори на ФИБА. Не мисля, че това е добре за някого. Как така НБА играчите нямат ангажименти към националните си отбори, а играчите от Евролигата имат? Какво се случва, когато играч го няма 10 дни и се контузи? Това са много важни въпроси”, заяви още Желко Обрадович.