Националният отбор на България по баскетбол за мъже отстъпи пред Чехия с 60:93 (14:25, 15:18, 16:22, 15:28) като гост в първа среща от приятелския турнир в чешкия град Пардубице, част от подготовката на отбора за предстоящите мачове от предварителните квалификации за Евробаскет 2025 и за Европейския шампионат през септември.

Утре (събота) отново от 18:30 часа България ще изиграе втория си двубой срещу Хърватия.

Без две от основните фигури в националния – Александър Везенков и натурализирания американски гард Дий Бост, българският тим бе догонващ в резултата през цялата среща. Националите не бяха ефективни при стрелбата и отстъпиха в борбата под коша.

Домакините натрупаха преднина от 25:14 след първата четвърт, а на почивката авансът на Чехия бе 14 точки - 43:29. Чехите продължиха да контролират мача и преди последните 10 минути поведоха с 65:45. До края най-голямата разлика достигна 41 точки.

За България в игра влезе вторият натурализиран американски баскетболист Дейвид Кравиш, който завърши с 9 точки и 6 борби за малко повече от 15 минути на терена.

Най-резултатен за състава, воден от селекционера Росен Барчовски, беше дебютантът Иван Алипиев. Той единствен премина границата от 10 точки, като реализира 13, добавяйки 7 борби и 2 асистенции. С по 8 точки се включиха Чавдар Костов и Емил Стоилов, а Алекс Симеонов допринесе с 6 точки и 2 борби. Извън групата за мача остана Павлин Иванов.

За Чехия Патрик Ауда отбеляза 16 точки и овладя 4 борби. Ондржей Балвин и Вит Крейчи се включиха с по 10 точки. Две от звездите на тима - Томаш Саторански и Ян Весели завършиха съответно с 4 точки, 3 борби и 5 асистенции и 7 точки плюс 2 борби.

Чехите бяха сред съперниците на България в първия етап от квалификациите за Световното първенство, като двата състава си размениха по една победа и загуба. България спечели със 79:70 в Ботевград, а в Пардубице Чехия надделя с 83:80 през февруари.

След прибирането от Пардубице българският представителен отбор ще продължи подготовката си в Самоков.