Българският национален отбор по баскетбол загуби от Холандия с 53:62 в първия мач от европейските квалификации. Двубоят се игра в Самоков, а останалите ни две домакинства ще са в София. Предстои ни гостуване на Черна гора, а в неделя приемаме Израел.

Дебют за мъжкия национален отбор направиха Павлин Иванов, Димитър Димитров и Александър Везенков, като Иванов и Везенков дори бяха в титулярния състав.

Двата отбора изглеждаха сравнително равностойно, като ръстовото предимство на холандците постепенно им даде аванс и в резултата. Гостите спечелиха убедително борбата, а след първоначалните добри минути за България, се окопитиха и започнаха да вкарват.

По традиция нашият тим заложи на тройките, но когато и те не влизаха, изпитваше доста трудности. С Динко Маршавелски и Павел Маринов извън групата, българският отбор разчиташе на гардовете си много, а Николай Върбанов и Станислав Ваклинов нямаха много алтернативи за отигравания под коша.

Още в първите 12-13 минути Георги Младенов завъртя повечето от състава си, и само Александър Янев и Асен Великов не се появиха в игра през първото полувреме.

След много равностойни първи седем-осим минути, Холандия поведе с пет - 15:20, а до почивката успя да увеличи двойно аванса си на 10 точки - 27:37. "Лалетата" бяха изпълнили и тройно повече наказателни удара през първото полувреме, доста сериозна разлика, особено за гостуващ тим. Везенков с 9 точки и 3 борби бе най-полезен за българския отбор до почивката.

В третата част нищо не се промени и Холандия увеличаваше преднината си с по пет точки на всеки 10 минути, и водеше с 15 преди последния период, след много пропуски в двете фази на играта от нашия тим.

Когато не се виждаше как ще се получат нещата, отново типично в български стил, избухнахме. Серия от 10-0, с огромното участие на Божидар Аврамов, запали България за игра, и в средата на последната четвърт, дистанцията бе само пет точки. Холандия правеше всичко по силите си обаче, и се бореше със зъби и нокти за всяка топка на терена.

Разликата стана само две при 50:52, с по-малко от три минути на часовника, но две холандски тройки охладиха малко страстите. Гостите обаче просто не бяха готови да изпуснат спечелен мач, а атаките на България бяха далеч от истината във финалните решаващи моменти. Холандците нанизаха 11 срещу три в тези последни две минути и всичко свърши до там - 53:62.

Божидар Аврамов отбеляза 17 точки, Везенков приключи с девет, а Чавдар Костов - с осем. Арвин Слагтер завърши с 18 за Холандия. В другия мач от нашата група Черна гора победи Израел като гост със 100:97 след продължение.