„Определихме периода, в който новият национален треньор ще може да работи с отбора. Той е 3 плюс 1 година, това е този цикъл, плюс следващия и така да може да води отбора евентуално на Европейското през 2017-а година”, коментира президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков след заседанието на Управителния съвет, след което стана ясно, че нов национален селекционер при мъжете все още няма.

„Управителният съвет възложи на президента и председателя на Треньорския съвет на следващото заседание да представят кандидатури не само на български, но и на чужди отбори- не само с концепция, а и с финансови параметри, за да бъдат обсъдени”, сподели Глушков по темата.

„Моето мнение е, че треньорът трябва да е българин. На следващия управителен съвет ще докладваме за кандидатите и за техните финансови изисквания. Заседанието ще е около средата на април месец. Ще говорим с потенциални кандидати и българи, и чужденци. Днес прочетох няколко имена на Управителния съвет. Ще подберем три-четири имена на чуждестранни треньори. Александър Тодоров не сме го коментирали днес. Не сме говорили с тези, които споменахме днес”, каза още босът на родната централа.

„Ние решихме каква е стратегията и за колко години смятаме да предложим договор. В последно врече чужденците искат програма, според която да работят с младите. Ако обявим конкурс трябва да мине доста дълго време и да съберем кандидатури от всякакъв характер”, заяви Георги Глушков, който дори коментира споменатото от журналистите име на Еторе Месина, заради нежеланието му да конкретизира какви ще са изискванията към евентуалните чуждестранни кандидати:

„Как се сетихте за Еторе Месина?! Пожелахте Месина. Хареса ми. Има треньори, които идват в България и искат да бъдат три години, за да покажат своя потенциал и са съгласни да работят за малко пари. Има такива примери в миналото, а имах разговор с такъв треньор, който ние не възприехме за националния отбор- жени. В последните няколко години условията за треньор на националния отбор и условията за подготовка не са се променили. На следващия Управителен съвет трябва да имаме кандидатите като концепция и финансови параметри.”

„Всеки треньор, който влезе в полезрението ни, ще бъде говорено с него. Ние трябва да изберем кандидатите. Днес обсъждахме модела. Българите може да са трима. Засега в главата имам двама, но може да има някой, който да каже, че не иска. В края на заседанието разбрах, че Александър Тодоров е оттеглил кандидатурата си. Гласувахме за Петко Делев и имаше мнозинство”, коментира още Георги Глушков и добави:

„Обсъждахме и промени в дисциплинарния правилник. Става дума за точка да провокации не само по време на срещите, а и след тях. Напомнихме на отборите, че при подрастващите имаме право, ако родители нагрубяват подрастващи, то състезанията да се провеждат при закрити врати. Има и имуществени санкции за национални състезатели.”