БФ Баскетбол не взе никакво решение относно поста национален селекционер на мъжете. По време на днешното си заседание, Управителния съвет реши само, че договорът на новия треньор ще е за три плюс една години, или евентуално до Европейското през 2017-та, ако България се класира за него.

До следващия УС, който ще е в средата на април, ще се събират кандидатури, по предложения от Треньорската комисия. От тях - българи и чужденци, ще се избира вече името на селекционера.

Според президента на БФБ Георги Глушков най-добре е да се селектират максимум осем кандидатури, като 4-5 от тях да са на чужденци. Той отказа да назове имена, но призна, че са били обсъждани няколко и по време на настоящото заседание.

Не стана ясно изобщо, въпреки явните финансови затруднения на баскетболната централа, как федерацията може да си позволи по-качествен чуждестранен специалист. Идеята по думите на Глушков е, да бъде намерен чужденец, който да иска да се "развива" в България, срещу по-скромно възнаграждение, но с шанса да изгради и собствената си кариера.

Идеята за по-дълъг договор е именно с такава цел - следващият треньор да гради по-продължително отбора.

Спряганото име на Георги Младенов като най-вероятен нов селекционер, вероятно ще е едно от тези в кандидатурите, като Глушков обяви, че той на първо четене има предвид двама български треньори, но не пожела да каже кои са те.

Управителният съвет е възложил на Георги Глушков да събере, с помощта на Треньорската комисия, въпросните кандидатури. Срокът, който самият Глушков обяви за това, е две седмици.