Георги Глушков: Показахме чиста проба мъжество!Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков помни много добре последното класиране на България на Европейско първенство. Преди 10 години, през 2011 той бе избран за президент на федерацията. Днес, 10 години по-късно Глушков отново е без глас от радост. От новото класиране на тима ни сред най-добрите на Стария континент.

България е сред финалистите на ЕвроБаскет 2022 в Италия, Германия, Грузия и Чехия след епична битка с Латвия. „Лъвовете“ спечелиха и втория двубой с балтийците, този път след обрат и 66:65 като гост.

Официална "Facebook" страница на Бъгарската федерация по баскетбол - www.facebook.com/basketballfederation 
26 снимки

„Щастлив съм. Най-вече от това, че показахме чиста проба мъжество. Наистина мъжки мач изиграхме. Борехме се за всяка топка, всяка секунда. Важни са всички, важен е треньорът, важни са играчите. Но най-важното е да са като едно. Беше важно да покажем, на себе си преди всичко, че можем. Така, като видяхме сами, после показахме и на света. Вярвах от самото начало, че можем да се класираме. Особено, когато се стигна до това решаващ да е един мач. В един мач всичко е възможно. Показахме характер“, сподели прегракнал от радост единственият българин, играл в НБА.

Той допълни: „Искам да подчертая, че най-важен е отборът. Не е важен този, или онзи. Важен е отборът. Видяхте, те разчитаха на звездите си. Но звездите са за публиката. А мачовете се печелят от войници. Днес бяхме войници. Всички. Искам да благодаря на Дий Бост. Знам, че да играе за България го прави специален. Днес той се почувства специален!“, завърши Глушков.