Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се класира за Европейското първенство за първи път от 10 години насам! Момчетата на Росен Барчовски спечелиха в истинска драма директния сблъсък с Латвия с 66:65 (15:17, 21:23, 15:19, 15:6) в зала „Арена Рига“ и си подпечата мястото за първенството на Стария континент, което ще се проведе догодина.

Официална "Facebook" страница на Бъгарската федерация по баскетбол - www.facebook.com/basketballfederation 
26 снимки

Дий Бост изигра страхотен мач и завърши с 18 точки. С 15 се отличи Павлин Иванов, който имаше основна роля за успеха, след като наниза три поредни тройки в последната четвърт. Димитър Димитров също игра силно, като завърши с 12 точки, а Чавдар Костов вкара 11.

Националите бяха без най-голямата си звезда Александър Везенков в състава, а дори и с наличието на двама от лидерите на Латвия - играчите на Химки Янис Тима и Дайрис Бертанс, трикольорите показаха страхотен борбен дух  и лишиха националния отбор на балтийците от участие на първенството на Стария континент за първи път от цели 22 години насам.

България зае третата квота за ЕвроБаскет 2022 от група H, като по този начин се присъедини към тимовете на Босна и Херцеговина и Гърция, които също си осигуриха класиране за шампионата.

В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите, а Латвия се изправя срещу Гърция, но тези мачове ще са без значение за класирането.


ТИТУЛЯРИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА:

ЛАТВИЯ: Кристерс Зорикс - Рихардс Ломаж - Марекс Мейерис - Янис Тима - Мартинш Майерс

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост - Чавдар Костов - Христо Захариев - Димитър Димитров - Андрей Иванов