Наставникът на националния ни отбор по баскетбол Росен Барчовски отбеляза с усмивка, че победата над Белгия наистина е историческа, но България трябва да се стреми към още на Европейското първенство. „Това е важно да историята. Нашият отбор и аз специално не го чувстваме точно така. Ние не сме излезли в този мач, защото не сме побеждавали 22 години. По-голямото напрежение беше върху това, че ни предстоят три страшно тежки мача. Видяхме какво представляват и Грузия, и Украйна. Ако бяхме загубили от Белгия и след тази загуба от Словения вчера, щеше да бъде много трудно да се вдигнем психически. Напрежението беше голямо. Ние се опитахме да създадем верда, нормално атмосфера, но то си идва от вътре, няма как да стане. Умаше и умора от вчерашния мач. Знаех, че най-лошият сценарии е вчера да изиграем силен мач и после да загубим. Но така се разви вчерашният мач, че не можехме да пропуснем шанса да се опитаме. И не се получи това, което искахме – мачът да тръгне добре, да се отпуснем и да поведем. И вече се появи напрежение, страх и т.н. Затова като качество на баскетбола мачът не беше добър, но успяхме да го измъкнем”, коментира Росен Барчовски.

Той похвали натурализирания американец Ърл Роуланд, който изигра много силен мач за България, отбеляза изявите на Филип Виденов и коментира тези на близнаците Иванови. „Роуланд трябва да бъде поздравен, и не затова, че играе много добре, това е ясно. За да играе в Италия, Испания, водещи отбори, то той е оценен. Трябва да бъде поздравен, че на второ Европейско първенство той играе като българин. Той няма друга мотивация, не играе за пари. Начинът, по който се раздава и като отговорност и като дисциплина, въобще цялото му поведение е достойно за пример и трябва да бъде поздравен. Филип изчисти грешките се от вчера, но продължава да задържа топката. Той е такъв професионалист, такъв човек, че мога да го кажа и пред вас това нещо. Днес 17 точки и 8 борби, важни фаулове – с основен принос. Най-важни за коментар са близнаците. Те са с много качества, с много енергия, но те не са асоциални. Те се интересуват от това как се приема тяхната игра. Страшно много искат и да покажат, че играят добре. Но когато имат неудачи, чувстват критиката към тях и това малко ги сковава. Те на пръв поглед са пердета и това се случва често в игрището, ето Деян допринесе накрая да спечелим мача, но тези неща много им влиаят. Просто трябва да са малко по-спокойни. Човек не трябва толкова много да се оглежда, аз съм правил същата грешка. Така, че при тях трябва повече спокойствие и концентрация в играта за отбора. Сигурен съм, че това ще стане. При всички останали момчета е необходимо малко повече самочувствие. Сигурно и аз имам малко вина, защото не съм успял да им дам достатъчно време, но съм убеден, че те могат повече”, каза Барчовски.

„При Украйна всичко е променено. Треньорският състав е може би най-титолуваният на цялото Европейско първенство. Това са треньор и помощник треньори на ниво НБА. Уникална организация. Пътуват със щаб от 19 човека. Събрали са най-доброто, включително натурализираха американец. Респектират, особено играта в подкошието. Но срещу Украйна сме играли и ще играем със самочувствие и аз вярвам, че ще играем добре”, заяви Росен Барчовски за следващия съперник на страната ни в Литва.

„Победата е важна, да. Всяко историческо събитие е важно и трябва да си се похвалим. Но нека бъдем реалисти и знаем, че една победа срещу Белгия не е нещо, което би зарадвало голямата спортна общественост. Тя би се зарадвала, ако излезем от групата, ако направим още 1-2 победи. Трябва да се радваме, но умерено”, завърши наставникът на държавния ни състав по баскетбол.