Българският национален отбор записа историческа първа победа на Европейско първенство, след 22 години чакане. Нашите биха Белгия с 68:65 във втория ни мач от Евробаскет 2011 и запазиха шансовете си за класиране напред в надпреварата. След като бе близо до такъв успех през 2005-та, сега националният ти тим се пребори мъжки с белгийците, за да пречупи каръка, и да сложи точка на негативната си серия. Сблъсъкът с другия аутсайдер в група D на Евробаскет бе най-реалният шанс на националите ни да сбъднат мечтата си и те го сториха!

Последната победа на България на Европейско първенство по баскетбол датираше чак от 1989-та година, постигнато срещу друг член на Бенелюкс – Холандия. Сега националите ни се пребориха с всички прогнози, и след като в първия си мач се опънаха на фаворита Словения, днес се справиха вече докрай със задачата и взеха пълен триумф.

Въпреки че Белгия може би не е най-класният опонент, в тима има достатъчно играчи на европейско ниво, и разполага с ръстови състезатели, както и един много силен гард в лицето на Сам ван Росъм. Те също стартираха на шампионата със загуба, което ги предизвика днес със зъби и нокти да се борят с България.

Затова срещата бе напълно равностойна, като до почивката се превърна в надиграване на плеймейкърите на двата състава – Ърл Роулънд и Ван Росъм. Водачеството се смени цели 11 пъти за първата половина от двубоя, като видими съдийски грешки в полза на съперника изнервиха малко обстановката в нашия щаб.

Нашите национали взеха първата четвърт на мача си срещу Белгия с 14:13.  Първият период премина напълно равностойно, с размяна на кошове и шест смени на водачеството. Още от началото обаче съдийското рамо бе опряно на белгийците, като след спорни нарушения, накрая тройката от Италия, Англия и Германия даде и техническо на пейката на българския тим.

Ърл Роулънд стартира отново много силно двубоя, но от другата страна също най-силен бе гардът на белгийците Сам ван Росъм, който отбеляза 10 от 13-те им точки за първата четвърт.

Втората част стартира с нова размяна на позициите, и макар че България поведе с четири при 19:15 след кош и фаул на Александър Янев, който дебютира на Евробаскет за мъже, серия от 8:0 в следващата минута и половина бързо даде четири точки в посоката на Белгия при 19:23.

Четири минути преди почивката Белгия стигна и до най-голямата си преднина от седем - 21:28, след няколко бързи контраатаки. Две тройки на Филип Виденов, останали безответни, сведоха нещата само до една точка разлика в следващите 60 секунди, а резултатът бе изравнен до 28 от Роулънд. До края и двата състава реализираха, но Сам ван Росъм пак направи разликата в полза на Белгия, като вкара последните четири точки за своя тим в полувремето, което приключи при 32:33.

Второто полувреме започна малко по-слабо за Ван Росъм, но за сметка на това от българска страна Роулънд нямаше спиране. Чавдар Костов изравни на 35 с тройка, а след това американецът с роден паспорт взе нещата в свои ръце. Той отбеляза следващите девет точки за България, за да поддържа по две-три точки преднина, но в средата на частта водачеството отново се смени в полза на противника – 44:45. За 21 минути Роулънд вече имаше 20 точки на актива си. Виденов реализира тройка, но допуснахме нов лесен кош, и поредно равенство на 47.

Мини серия от 5-0 за България отново ни изведе напред с 52:47, но веднага след това разликата пак бе стопена до точка. Всеки опит за наше откъсване бе париран на секундата, но все пак в края на четвъртината удържахме до четири точки аванса си – 56:52, подпечатано от 22-та точка на Роулънд.

Последният период не започна добре за българския състав, който получи пет поредни точки, а две минути след началото му на Калоян Иванов бе отсъдено твърде пресилено техническо нарушение, след като преди това на два-три пъти арбитрите подминаха очевадни фаулове срещу нашите играчи. Белгия поведе с 56:57, но Златин Георгиев бързо ни върна преднината с тройка.

Шест минути и половина преди края на мача резултатът бе 59:59, но дръпнахме след неспортсменско  нарушение на Муя, след два фаула на Филип Виденов стана 63:59, но не оползотворихме нашето владение на топката след това. Минута и половина по-късно, след неуспешни атаки и на двете посоки, белгийците отбелязаха два наказателни удара, получиха неправилен заслон, и така успяха да изравнят до 63:63.

Деян Иванов и Кристоф Бегин отнесоха още от съдийския гняв с двойно техническо нарушение, но Белгия успя да поведе, след ново сбъркано нападение от нас. Последваха нови недоразумения, преди Белгия да спре да играе, в очакване на отсъждане за 24 секунди, когато Деян Иванов овладя изстреляната от Виденов топка в последните мигове от атаката, а самият Виденов бе фаулиран в последствие и реализира два пъти за нов хикс – 65:65.

Деян отбеляза първия си кош в мача за 67:65 след хубаво разиграване на нашия тим, а Маркъс Фейсън пропусна в ответната атака. Последвалото българско нападение също не бе успешно, но Фейсън пак ни направи услуга, и извърши фаул в атака, две секунди и девет стотни преди сирената.

Деян Иванов вкара един от двата наказателни удара за 68:65, за да сложи край на годините чакане!

Ърл Роулънд завърши с 22 точки за България, с втори отличен мач на първенството. 17 точки и осем борби отчете Филип Виденов, който пребори разочарованието от първата среща, и въпреки проблемите в играта си, не се отказа нито за момент. Същото важеше и за близнаците Иванови, като Деян вкара и трите си точки в последните секунди, а Калоян завърши с осем. Чавдар Костов вкара шест, а Николай Върбанов – 4, като с изключение на Божидар Аврамов, всеки от другите 10, влезли в игра, се разписа.

Сам ван Росъм вкара 17 за Белгия, Кристоф Бегин 13, а Томас ван дер Шпигел – 12, плюс осем борби. Шампионът от НБА Ди Джей Мбенга обаче не успя да се разпише нито веднъж в българския кош, за 15 минути на терена.

България спечели борбата под коша, и реализира повече фаулове, което наклони везните в наша полза, въпреки по-слабия процент стрелба.

Утре ще е почивен ден за група D, което ще даде заслужена почивка на националите, за да съберат сили за следващия тежък сблъсък – с Украйна, на 3 септември от 15.30. Един успех срещу украинците, или още по-силната Грузия, или абсолютният фаворит Русия, до края на първата фаза, сигурно ще ни класира за следващия етап на Евробаскет 2011.