"Винаги е приятно да се завръщам в страната, където съм работил почти 7 сезона като треньор. Имахме идея да направим две контроли с Берое – една тук и една в Крайова, но заради графика на Вашия отбор, с колегата Минчев решихме да изиграем само предстоящия днес мач. Имал съм доста трудни мачове в Стара Загора, но сега ни предстои контролна среща, в която е важна играта, а не какво показва таблото", заяви треньорът Александър Тодоров пред официалния сайт на БК Берое преди контролата между старозагорци и настоящия тим на македонеца - Крайова. 

– Какви са впечатленията ви от състава на Берое? Работили сте с някои играчи, като например Павел Маринов.

– С Павел Маринов и с Ваклинов съм работил по 4 сезона, с Ники Стоянов половин година в Левски Лукойл. Странно ще ми е да излезем срещу мои бивши състезатели, особено срещу Павел Маринов, от когото имам прекрасни впечатления от съвместната ни работа.

– Смятате ли, че с Павел Маринов и останалите селектирани играчи Берое може да гони високи цели през новия сезон?

– Павел Маринов е един от най-добрите баскетболисти, не само български, с които съм работил в кариерата си. Много рядко съм срещал друг играч с толкова високо ниво на баскетболна грамотност и талант като него. Той ще бъде в огромен плюс за Берое. Качествата му на лидер са неоспорими. Видяхме как игра за националния отбор срещу играчи от НБА и Евролигата.

– Доскоро бяхте в Левски Лукойл като помощник треньор, дори станахте шампион на България с този тим. Имат ли шанс отбори като Берое, Рилски спортист и Балкан да оспорят първото място на Лукойл през новото първенство?

– Мисля, че Левски Лукойл направи много добър ход с привличането на близнаците Калоян и Деян Иванови, особено на фона на изискването двама български играчи да са терена през цялото време на мачовете. В тези условия отборът с най-добри българи в състава си винаги е фаворит. Да не забравяме, че Левски Лукойл имат още Божидар Аврамов и Христо Захариев. Според мен тази година в тройката ще бъдат Берое, Лукойл и Рилски спортист. Моите уважения, разбира се, към Балкан и Академик Пловдив, но това е моето очакване.

– Споменахте играта на Павел Маринов с екипа на България. Виждате ли израстване на националния ни отбор и, ако да, на какво се дължи то?

– Вижда се израстване, откакто Любо Минчев пое отбора. Преди това България беше с баланс 1 победа и 5 загуби в предишните квалификации. Имаше мъчни мачове и поражения от по-слаби отбори като Холандия. В момента България играе като равен срещу всички съперници. Дори загубите Ви срещу Чехия и Финландия бяха с минимална разлика в края на двубоите. Бихте голям отбор като Франция, играхте като равен с Русия. Да изиграеш един такъв мач е чудо, но при Вас израстването вече е тенденция.

Това, което Минчев направи, а другите преди него не успяха, е да разпредели точните роли в отбора, създадена една добра атмосфера, даде свобода на терена на играчи като Павел Маринов, Митко Димитров, Станимир Маринов, но в същото време дисциплината в състава е на много високо ниво. Това са важните неща, за да успее един национален отбор, където се играе без пари и за страната. Независимо, че шансовете ви за класиране на Световното в Китай са минимални, смятам, че това израстване ще Ви даде огромен шанс да се класирате за Европейското първенство през 2021 г.

– Разкажете ни за отбора, който сега водите – Крайова. Какви са целите на отбора през новия шампионат на Румъния?

– Крайова е един отбор от средно ниво в Румъния. Досега са били редовен участник в плейофите, но винаги са отпадали на четвъртфиналите с 3-0. Нашата цел е да направим поне една или две победи в плейофите. Всички имаме амбиции за повече, но действителността в Румъния е, че в баскетбола там има много повече пари, отколкото в България. Има поне 6 отбора, които са с по 6 скъпоплатени чужденци. В Румъния почти всички отбори се издържат от общините. Нашият бюджет е 100% осигурен от община Крайова. В това отношение Румъния превъзхожда България. При Вас повечето клубове са с частни спонсори, които ги имаш 1-2 години и после ги нямаш. Там финансирането е и по-голямо и по-сигурно, отколкото в България.