Националът Александър Везенков ще има шанса да стане вторият българин, играл в НБА! Везенков бе избран под номер 57 от Бруклин Нетс във втория кръг на тазгодишния Драфт на НБА.

Събитието е историческо за България, тъй като той е първият баскетболист от нашата страна, който е селектиран в Драфта на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

В Бруклин определиха Везенков като "елитен стрелец"

Везенков оттегли името си преди Драфта през 2015-а и 2016-а година, но сега националът се възползва от последната си възможост, тъй като през август ще навърши 22 години.

Александър Везенков: Щастлив съм в Барселона и искам да остана

Така 206-сантиметровото крило на Барселона сбъдна мечтата на почти всеки млад баскетболист по света - да се докосне до НБА.

Българите, които се докоснаха до НБА

източник: Gulliver/GettyImages

Глушков за Везенков: Имаме реален шанс за втори българин в НБА

Церемонията се проведе в "Барклис Център" в Бруклин, Ню Йорк.

Напомняме, че настоящият президент на българската федерация по баскетбол Георги Глушков облече екипа на Финикс Сънс през 1985-а година и стана първият играч от Източна Европа в НБА.

В момента Александър Везенков е в Орландо, САЩ, където подобно на миналото лято работи по физическата си подготовка.

Везенков потвърди участие в драфта на НБА, но мисли за Барселона

Преди да замине за САЩ, Везенков коментира, че се надява да бъде избран в Драфта на НБА, но мислите му са насочени основно към Барселона, където иска да продължи развитието си.

Под номер 1 в Драфт 2017 Филаделфия избра Маркел Фулц от университета на Вашингтон.

Лос Анджелис Лейкърс селектира Лонзо Бол от университета на Лос Анджелис под номер 2, а за номер 3 в Драфта Бостън избра Джейсън Тейтъм от университета Дюк.