Баскетболистите на Барселона окупираха върха в първенството на Лига Ендеса след важна победа у дома над Естудиантес. Каталунците надделяха с 92:80, като можеха и да разгромят съперника си, но се отпуснаха в последната четвърт.

Много силен мач за домакините направи българската звезда Александър Везенков. Той завърши мача с 12 точки, което го направи трети най-добър реализатор за тима му в този мач. А към тях добави още 5 борби и 1 асистенция за почти 22 минути на терена.

Българинът се отчете с много точна стрелба, като нямаше пропуск от близка и средна дистанция. От тройката имаше два успешни от четири опита, но наниза точките си във важни моменти, в които да помогне на тима си да се откъсне напред в резултата.

Иначе този мач от самото си начало мина под диктовката на Барселона. За цялото му времетраене домакините изпуснаха водачеството в резултата само веднъж, като това беше в първите минути на двубоя и не се оказа решаващо за крайния изход.

Първата част беше сравнително равностойна, но каталунците не изпускаха инициативата и поддържаха разлика от 3-4 точки. След тройка в края ѝ дръпнаха с 6 при 28:22. Това направи втората четвърт много по-лесна за тях.

Те я започнаха с феноменална серия от 12:0 и чак при 22:40 играчите на Естудиантес успяха да се разпишат. Точно в тази част домакините нанесоха удара си и натрупаха преднина, като се оттеглиха на почивка при 51:32.

В третата четвърт авансът на Барса стигна огромни измерения. В средата ѝ каталунците дръпнаха с цели 34 точки при 69:35 и буквално газеха съперника си в тези минути. Това им позволи тоталното отпускане в последните 15 минути да не повлияе отрицателно на успеха им.

Така в крайна сметка домакините удържаха преднината си и макар тя да се стопи "само" до 12 точки накрая, в нито един момент победата не беше под въпрос, а за това помогнаха и добрите изяви на Везенков.

Иначе най-много точки за победителите наниза Маркус Ериксон - 18, последван от Анте Томич със 17. Везенков и Брад Олсън останаха с по 12. Най-много борби направи Джоуи Дорси - 13. За Естудиантес на ниво игра Едуин Джаксън, който беше и най-резултатен в целия мач със своите 25 точки. Но останалите не му помагаха особено.