Отборът на Балкан вече е 100-процентов участник в плейофите на ФИБА Къп. Това стана ясно след отказването на няколко отбора от Шампионската лига да вземат участие в Топ 16 на втория по сила турнир на европейската баскетболна централа.

По схемата осем отпадащи от Шампионската лига и осем класирани от ФИБА Къп щяха да оформят плейофите.

Заради отказите на няколко от въпросните отпадащи от Шампионската лига обаче, сега не само първите два в групите от ФИБА Къп, но и най-добрите няколко трети тима също ще продължат, пише bgbasket.com.

Тъй като група J е най-силна до момента, трите отбора в нея с актив 3-2 - Балкан, Алба Фехервар и Ирони Нес Циона - вече са сигурни за Топ 16, потвърди ФИБА.

Така последните мачове от групата ще останат само за престиж и позиции, но без значение за продължаването напред в турнира.

Според ФИБА, поне още три места за "щастливи губещи" ще се отворят след приключването и на мачовете в Шампионската лига. Има вариант дори отбори, класирани на четвърта позиция да попаднат в Топ 16.

„Това означава, че има и теоретична възможност Левски Лукойл също да продължи напред, ако победи в последния мач Балкан, тъй като всички четвърти състави до момента са с 1 победа и 4 поражения в групите си.