Балкан записа изключително важна трета победа в групата си на ФИБА Къп и запази шансовете си да продължи напред в Топ 16. Ботевградчани се наложиха над израелския Нес Циона със 102:90 (31:16, 19:25, 29:25, 23:24).

Доказателство за добрата работа на зелено-белите е, че те водеха през целия мач с двуцифрена разлика. Taка до момента Балкан е с актив 3-2, а утре е другата среща от нашата група между Левски Лукойл и Алба Фехервар, която има решаващо значение за крайното класиране. Дебют за домакините направи новото американско попълнение ЛаМаркъс Рийд, който отбеляза 18 точки. Крис Минков пропусна мача заради болки в коляното. Един от най-силните си мачове изигра Павлин Иванов с 16 точки. Топреализатор на Нес Циона с 20 точки станааГариаБраун, а 18 добави ДайкуонаКук.

В следващия кръг на 5 февруари Балкан гостува на Левски Лукойл в последен мач от втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа.

Балкан започна силно мача и още в началото поведе с 6:2, след което обаче гостите се активизираха и след серия 8:0 се върнаха в мача. Нападението на гостите не се получаваше, а Балкан продължи да контролира срещата със силна игра в зашита и под коша и поведе с цели 15 точки след първата част при 31:16 след силно включване на Митко Димитров.

Втората част започна силно за израелците и поредица от 10:3, но две поредни тройки на Петков и Рийд увеличиха отново преднината на Балкан. Последваха оспорвани минути, а на почивката гостите свалиха на 9 точки изоставане.

Малко след началото на третата Балкан отново поведе с 15 при 58:43. Павлин Иванов даде още по-голям импулс в играта на Балкан в началото на последния период след 9 коша за близо 2 минути и вицешампионите за първи път увеличиха над 20 точки аванс. Балкан изигра изключително силни минути в началото на последната част и почти отказа съперника. До края на мача те успяха да свалят на близо 10 точки, но победата остана в ръцете на Балкан./БТА