Баскетболният шампион на България Левски Лукойл допусна поражение в квалификационния мач от Шампионската лига с финландския първенец Карху. В зала "Универсиада" родният тим падна с 88:93 и му предстои тежък реванш след три дни в скандинавската държава. 

Макар и момчетата на Тити Папазов да паднаха, могат дори да са донякъде доволни от този резултат, защото в един момент изоставаха с 24 точки. Ако тази ралзика се беше запазила и след края, "сините" щяха да имат само илюзорни шансове за ответния сблъсък. 

На практика столичани проспаха първите три части. Първата четвърт беше най-равностойна от всички и в нея нямаше големи откъсвания. Всичко вървеше точка за точка и в крайна сметка тя дойде при 20:19 в полза на финландците. 

Левски Лукойл обърна нещата до 26:22 в своя полза, но последва отпускане в родните редици и Карху направи серия от 11:0. До края на тази четвърт финландците бяха по-активни и по-добре построени на игрището и това им позволи да се оттеглят на почивка с 44:35. 

В третата част "сините" просто отсъстваха от терена. В нейната среда Карху поведе с най-голямата разлика в мача - 64:40. В крайна сметка завършекът ѝ дойде при 23 точки разлика в полза на гостите за 76:53. И последва такава последна четвърт, каквато искаме да виждаме от българския отбор. 

Агресивна игра, успешна стрелба и добри борби под коша помогнаха на Левски Лукойл да се върне в мача и дори да намали изоставането си на 2 точки по-малко от минута преди края. Все пак Боян Шарчевич наниза тройка 25 секунди преди края и оформи крайния резултат на 93:88. 

Най-добър за българския шампион беше Деян Иванов с дабъл-дабъл от 16 точки и 11 борби. Христо Захариев добави 15, а Патрик Рембърт - 14. С друцифрен актив приключиха още Калоян Иванов и Божидар Аврамов, нанизали по 13 точки. 

Боян Шарчевич беше най-резултатен в мача, като реализира 22 точки за Карху, добавяйки към това и 10 асистенции. Дъръл Самърс добави 19 точки, а Майкъл Моузър - 17. Абиф Аменхотеп наниза 12 точки, а Рене Руго беше най-добър борец под коша за финландците с 10 борби. 

Реваншът във Финландия е на 28 септември, а победителят ще срещне френския Нантер в последния кръг на квалификациите преди груповата фаза на Шампионската лига.