Българският участник в баскетболната Шампионска лига Левски Лукойл направи страхотен първи мач в пресявките по пътя към групите на турнира. Момчетата на наставника Тити Папазов се справиха със силния литовски тим Шяуляй с 91:79, при това край Балтийско море. 

Така българският първенец взе комфортен аванс преди ответния сблъсък, който вече чука на вратата. Реваншът е още тази събота от 18:00 часа в зала "Универсиада", а победителят продължава напред в елиминиациите, където го чакат или Орадя, или Карху Баскет. 

Левски Лукойл показа феноменална стрелба от тройката, като процентът от нея беше над 50% и това значително спомогна за успеха. "Сините" нанизаха 15 далечни стрелби от 29 опита и обезкуражиха съперника си на негов терен. 

Първата четвърт беше изключително резултата и двата тима се надпреварваха с успешни стрелби от разстояние. В края ѝ обаче домакините направиха серия от 13:0 и приключиха частта при 29:23 в своя полза. 

Втората четвърт беше на приливи и отливи и за двата тима, които позволиха на съперника да прави дълги серии от точки. В крайна сметка тя приключи с минимален аванс на Шяуляй и след 44:42 дойде и голямото прекъсване в мача. 

Третата част също беше равностойна, а след нейния край литовците влязоха в заключителната четвърт с точка аванс. Но във финалните моменти просто бяха попилени от българите. Защитата на Левски Лукойл просто беше непробиваема, а стрелбата влизаше точно във важните моменти. 

В тази част българите инкасираха едва шест точки и това им позволи да затворят мача с цели 12 точки аванс - 91:79. Въпреки всичко реваншът далеч няма да е протоколен и в него момчетата на Тити Папазов трябва да демонстрират максимална концентрация. 

Деян Иванов и Божидар Аврамов бяха непоклатими и реализираха общо над половината точки за "сините". Първият завърши с 25 точки, а вторият с 23. Патрик Рембърт добави 19 точки, а Калоян Иванов се отличи с дабъл-дабъл - 13 точки и 10 борби. 

Игнас Вайткус и Каролис Лукосинас завършиха с по 14 точки за Шяуляй, но усилията им бяха крайно недостатъчни отборът им да запише по-малко изоставане от българския си съперник в първия кръг на квалификациите в Шампионската лига.