Баскетболният Лукойл Академик получи приза за отбор на месец декември в традиционната анкета на Пресклуб „България“, а наставникът на състава Тони Дечев бе избран за номер 1 сред треньорите за декември.

И Дечев, и капитанът на тима Тенчо Банев бяха категорични, че отборът ще гони шансовете си докрай за класиране в Топ 8 на турнира за Купата на ФИБА Европа.

„Отборът се намира в труден период, но това е част от нашата работа. Ние трябва да се справяме и с това. Аз го отдавам и на умората, която се натрупа. Знаете, че когато в едни отбора и проблеми, които нарушават ротацията, играчите се натоварват повече и не може да се води добър тренировъчен процес. Ние сме оптимисти и смятам, че отборът ще успее да се събере. Имаме шансове и продължавам да съм оптимист, че можем да се поздравим с успех в следващите два мача и да продължим напред в турнира. Днес ще получа по-подробна информация за състоянието на играчите с проблеми“, коментира Тони Дечев.

„Надявам се, че скоро ще се появя на терена. Възстановяването ми върви добре, макар да отне повече време. Надявам се, че наистина скоро ще мога да помогна на отбора с каквото мога“, сподели Тенчо Банев.

„Нещата вече не зависят само от нас, но при едно добро стечение на обстоятелствата нещата ще опрат до последния мач. Ние вчера изиграхме едни лоши 5 минути. В последно време проявяваме една слабост да изпадаме в дълъг период в трудности в нападение. Явно усилията, които играчите хвърлят, за да играят тази защита, която аз изисквам от тях, коства много“, каза още Дечев и продължи:

„Виждате, че картата на баскетболна Европа се променя ежегодишно и се появиха добри отбори с добри бюджети. Но докато имаме шанс, ние ще продължим да се борим да преминем и тази фаза на турнира, което ще е един добър успех и за нас, и за българския баскетбол.“

„Засега сме фокусирани върху представянето ни във вътрешното първенство и ФИБА Европа. Трябва да обсъдим с ръководството имаме ли желание да приемем Купата, така че това е въпрос на разговори. Все още не сме го обсъждали този въпрос“, заяви още Тони Дечев и завърши:

„Ние засега общо взето сме доволни от всички играчи, които сме привлекли. Във времето този състав, само с една промяна досега, е показал, че може да играе добър баскетбол и да постига добри резултати. Договорът на Тейлър е до приключване на втората фаза на турнира. Ако успеем да преминем, предстоят нови разговори. Засега не мислим по този въпрос.“