Лукойл Академик остана на три точки от мечтата си този сезон – да играе във Финалната четворка на ЕвроЧалъндж. Шампионът на България загуби със 69:71 гостуването си на Кърка Ново место в третия решителен четвъртфинален мач и след 1-2 победи отпада от надпреварата. Както и треньорът на „студентите” Йовица Арсич предрече преди двубоя, Лукойл не успя да спечели, след като отстъпи в борбата в подкошието пред словенците с чувствителна разлика. Българският състав не си подаваше много добре, освен това пропусна и десет наказателни удара, а и нямаше ден от тройката.

Часове преди мача ръководството и играчите научиха и за смъртта на президента на БФ Баскетбол Михаил Михов, което шокира целия лагер на тима.

Двубоят иначе стартира отлично за Лукойл Академик, като „студентите” реализираха първите осем точки в мача. След това обаче те три минути не успяха да реализират, и първата част приключи при 15:15.

Докато в предишните мачове на тима Девин Грийн не бе използван много, днес той игра 34 минути, и започна срещата със седем точки в първите 10.

Втората четвъртина имаше по-добро начало за Кърка, и домакините поведоха за кратко, но последва нова българска серия от осем поредни безответни точки, за да се обърнат нещата в полза на Лукойл до 19:25. В края на полувремето обаче „студентите” не успяха да реализират близо две минути кош, което ги отведе на почивка със само две точки аванс – 29:31.

Второто полувреме започна с тройка на Бруно Шундов за 29:34, но след това словенците вкараха две поред, като с първата изравниха, а с втората поведоха в резултата. Кърка имаше крехка преднина за няколко минути, преди две последователни български тройки – на Ламонт Мак и Девин Грийн да намалят до точка изоставането на Лукойл, а Брандън Хийт отбеляза, за да поведат отново шампионите в резултата. Набързо серията на Академик стана 10-0, и тимът дръпна с шест за 42:48. Две последвали грешки обаче не позволиха на гостите да запазят аванса си до края на частта, и тя дойде при 49:51.

Това остави всичко да се решава в последната четвърт, която, подобно на третата, стартира пак с кош на Шундов. Въпреки опитите на Лукойл да задържи някаква по-стабилна преднина, Кърка намали до точка при 55:56, след това отново авансът на българите „нарасна” до шест, но пет бързи точки за домакините върнаха отново нещата до една-единствена точка. Пет минути преди края резултатът бе 60:61, с всичко интересно предстоящо да се случи.

Доминик Джеймс вкара два наказателни удара, на които Кърка отговори с шест точки, след две пропилени атаки за Академик. Три минути и половина преди финалната сирена домакините поведоха с 64:63 и оттук до края не изпуснаха преднината си. В продължение на три минути единствените две точки, които реализираха „студентите” бяха два наказателни удара – по един от два опита за Мак и Грийн.

И Кърка обаче не успя да запази пълно хладнокръвие, като 26 секунди преди края водеше само с три точки, които Брандън Хийт стопи до една – 68:67 – само за пет секунди в атака. Двата състава си размениха по едно успешно нападение, родното отново завършено от Хийт, и разликата си остана една – 70:69, с оставащи 16 секунди. Лукойл фаулира без да се бави, а Джорджевич отбеляза само един фаул, за да отвори вратата на Академик да щурмува победата. Българският шампион го направи, но финалният опит от тройката на Брандън Хийт не успя, и така се прости с мечтата си за нови европейски подвизи.

За Лукойл с 20 точки и седем борби завърши Девин Грийн, а 16 добави Брандън Хийт. Горан Иконич имаше най-много за Кърка – 17. Словенците ще срещнат Локомотив Кубан на полуфинал за ЕвроЧалъндж, а на Лукойл в събота предстои дерби срещу Левски в НБЛ.

Галерия от мача вижте тук!