Лукойл Академик не успя да направи последна крачка към Финалната четворка на ЕвроЧалъндж, след като загуби на свой терен, в Правец, със 61:75 от Кърка Ново место. Това бе втори двубой от четвъртфиналната серия, като „студентите” победиха във вторник при гостуването си в Словения, и се нуждаеха днес от успех, за да се класират сред най-добрите четири в надпреварата.

Така сега, за място във Финалната четворка, те ще трябва да играят трети мач, при който отново са гости в Ново место, на 30 март. Тази среща ще определи и полуфиналиста в ЕвроЧалъндж.

От състава на Лукойл отпадна контузеният Дамян Стояновски, а на негово място в групата попадна Ламонт Мак. Стартовият състав на Лукойл бе: Девин Грийн, Доминик Джеймс, Бруно Шундов, Тодор Стойков и Травис Питърсън.

Двубоят в Правец премина под погледа на футболната легенда Христо Стоичков, президентът на БФС Борислав Михайлов, заместник министъра на спорта Иван Ценов, но без националния отбор по футбол, който по същото време тренираше на 500 метра от залата на тренировъчните терени на Спортния комплекс в Правец.

След изключително слабо резултатно начало, двата състава си бяха отбелязали общо осем точки в първите пет минути – 3:5 в полза на Кърка. Стартът бе белязан от доста грешки и неточни стрелби, като играта на гостите спореше малко повече, макар и със сериозна активна защита от тяхна страна. След като словенците дръпнаха със седем точки при 5:12, Йовица Арсич предприе и първи промени в състава си, и взе първо прекъсване. След него „студентите” върнаха една бърза тройка чрез Тодор Стойков, а след това Божидар Аврамов намали до 10:12.

Тайм-аутът определено спря импулса в играта на Кърка, и гостите пропиляха първите две атаки след него, но завършиха следващите две, за да приключи частта при 11:16.

За три минути в началото на втората четвърт Кърка влезе в серия от 10:2 точки и увеличи аванса си на 13 точки до 13:26, благодарение на отлична защита и добра стрелба, докато Лукойл Академик не успяваше да шутира топката и опитваше предимно неуспешни пробиви. Домакините така и не оползотворяваха своите атаки, и за пет минути и половина бяха вкарали едва четири точки, а ужасната им игра в отбрана позволи 16 на словенците, за да се стигне до 15:32. До края на първата част нещата продължиха да се развиват не особено блестящо, и след бледа размяна на кошове, тя приключи при 23:37.

Освен в кошмарния процент стрелба, Лукойл изоставаше сериозно и в борбите под коша, където Кърка имаше 10 повече на почивката.

Тройка на Тодор Стойков след подновяването на играта върна устрема на „студентите”, намали до 11 точки разликата, и остави отворен пътя им към победата. И двата състава обаче продължиха да не показват особено качествен баскетбол, и правеха грешки и пропуски един след друг. Пасивът на домакините стана едноцифрен след нова тройка, този път на Брандън Хийт, но отговорът на Кърка не закъсня, и последва точен изстрел отдалеч и за тях.

В следващите минути разликата вървеше между девет-единайсет точки, докато не се развихри тандемът Божидар Аврамов-Веселин Веселинов. Двамата заедно нанизаха последните девет точки за Академик в третата част, и така я затвориха при 44:51.

Само шест точки бе разликата седем минути преди края, когато обаче Горан Иконич наниза тройка, а след това бе отсъдено и неспортсменско нарушение на Веселинов. Така с два фаула и топка за Кърка, нещата пак отидоха на сериозна разлика. Тя стана и 13 точки – 52:65, пет минути преди сирената, след като словенците се възползваха от поредна грешка в българското нападение и отбелязаха на контраатака. Единственото оръжие в този момент за Академик се казваше Брандън Хийт, който успяваше да реализира на сметката на домакините. Предимството на Кърка в борбата подкошието продължаваше да бъде смазваща.

С 20-та си точка в мача Брандън Хийт свали отново на девет точки, точно две минути преди последния съдийски сигнал, но гостите веднага реагираха с нова тройка. След размяна на няколко коша, краят вече бе близо, а пасивът на Лукойл си остана 11 точки, а четири секунди преди сирената Едо Мурич наниза деветата тройка за Кърка в мача, с която го затвори при 61:75.

С 20 точки, 15 от които през второто полувреме, за Лукойл най-резултатен бе Брандън Хийт, а Божидар Аврамов вкара девет. Интересното бе, че гардът Хийт бе и един от двамата с най-много борби за Академик – по четири – заедно с Травис Питърсън. Девин Грийн завърши с две точки от фаул линията, а героите от първия мач Джеймс и Шундов вкараха общо шест точки.

„Студентите” завършиха и с 16 борби по-малко от съперника, за когото Горан Иконич вкара 16 точки, а още трима имаха двуцифрен точков актив.