Началото на седмицата е белязано от участието на трите български представители в международни турнири по баскетбол. Левски отстъпи като гост на хърватския Цедевита с 68:86 точки, а Лукойл Академик и Рилски спортист играят днес /11.11/ мачове съответно в Еврочалъндж и Балканската лига. „Студентите” гостуват в Естония на Тарту Рок, а самоковци посрещат косовския Пея в Балканската лига.

„Сините” от София се борят смело в Адриатическата лига, но вече отнесоха няколко шамара от по-опитните си в тези среди съперници. Лукойл Академик тръгна с поражение в турнира Еврочалъндж, след като отстъпи преди седмица на унгарския Кьорменд, а Рилски спортист спечели двата си мача до момента в регионалната Балканска лига, надигравайки Сутиеска и Теодо.

„Студентите” ще се опитат да поправят грешката от Самоков, за да не изостават в борбата за продължаване напред в състезанието. Вицешампионите нямат поражение в България, но в мачовете им до тук имаше сигнали за слабости, които бяха използвани от тима на Кьорменд на старта на Еврочалъндж. В лагера на Лукойл обаче има нещо, което не може да остане незабелязано, а именно, че тази година в отбора има място и за някои по-млади момчета. И то не само на пейката, но и на терена. Крачка по крачка все още 19-годишният Крис Минков трупа опит и самочувствие. Друг българин – Самуел Франсис пък ще навърши 23 през януари догодина и също получава своите минути за изява.

В Левски пък обстоятелствата предизвикаха шампионът да се пусне в Адриатическата лига с почти изцяло български състав. Момчета родени 1990-1994 година са част от гръбнака на тима, плюс капитана Павел Иванов, който е на 26. Точно тези момчета – Христо Захариев, Павлин Иванов, вече и Станимир Маринов, Деян Карамфилов, заедно с Върбанов и Пупович победиха сръбския Мега Визура и се държаха като равни в голяма част от срещите си до момента в лигата с отбори като Кърка Ново место и Цедевита, а дори на старта в Белград даваха отпор до средата на третата част на сила като Цървена звезда.

Вярно, че в някои от мачовете до тук, допускат сривове и голяма разлика, но позитивното няма как да бъде пренебрегнато. Точно тези момчета заслужиха искрените похвали от специалист, като треньора на словенския Кърка Александър Джикич, заради впечатлението, което оставиха с играта си.

В Националната лига „сините” отстъпиха при гостуването си във Варна на Черно море, но надиграха отбори с амбиции за тройката като Балкан и Рилски спортист.
Затова макар до голяма степен Левски да е в този вид принудително, то точно в този вид си заслужава да бъде видян от всички, които харесват играта.

Нещо подобно очаква любителите на баскетбола и в събота, когато шампионите посрещат сръбския колос Партизан. Тази година белградчани пропускат Евролигата и тръгнаха трудно в Адриатическата лига, но вече набират скорост, а майстор в треньорския занаят като Душко Вуйошевич винаги има някой коз в арсенала си. Само преди дни това бе 17-годишният Ваня Маринкович. Той не само, че бе в стартовата петица срещу МЗТ Скопие, но и допринесе за успеха над македонците с 20 точки за 28 минути на терена!

Точно това е част от чара на престижната регионална надпревара – че един тинейджър може да блесне на терена, че може да се сблъскаш с отбор, който преди седмица е победил настоящия европейски шампион като гост или да посрещнеш съперник, който години наред беше доминант в баскетбола на запад от Калотина.

Да, загубата в Хърватия от Цедевита закотви Левски на дъното във временното класиране в лигата с едва една победа и шест поражения, но ако подобна е цената, която трябва да бъде платена за шанса, който получават „сините” баскетболисти и всички млади родни играчи, то изглежда трябва да бъде платена.