Националният отбор на България по баскетбол за мъже завърши груповата фаза на Европейското първенство в топ 8 при най-резултатните състава. Българите заемат осмо място към момента в класацията със средно 85 вкарани точки на мач. Номер 1 е Словения с Лука Дончич в състава със средно 92,8 точки на мач, а след това се нареждат тимовете на Германия и Сърбия.

Отборът на България заема седмо място по брой отбелязани точки – 427, а Дончич и съотборниите му са лидери и тук с 464 точки. Националите са седми в подреждането за най-много вкарани тройки с 35,8 процента успеваемост в стрелбата от дистанция и се нареждат осми при реализирането на наказателни удари със 78,9 процента от фаула.

България държи пето място в подреждането за най-много асистенции със средно 21,6 на мач. Баскетболистите, водени от селекционера Росен Барчовски, записаха среден коефициент на ефективност - 91,6, което им отрежда 12-то място сред всички 24 отбора.

С 6 "дабъл-дабъла", четири от които на Александър Везенков, българският състав е на първо място сред всички отбори.

Везенков заема второ място в класирането при най-добрите реализатори след гръцкия национал Янис Антетокумпо. С 26,8 точки средно на мач крилото на Олимпиакос изпреварва словенеца Лука Дончич в груповата фаза. Антетокумпо е със средно 29,5 точки, но Везенков е вкарал общо повече точки от двамата и е лидер със 134 точки в турнира.

Българинът е и борец номер 1 до момента с 61 овладени топки или 12,2 на мач, като изпреварва Йонас Валанчунас от Литва по този показател. Везенков е трети в класирането на най-ефективните баскетболисти на Европейското първенство след Антетокумпо и Никола Йокич от Сърбия. Средният му коефициент за петте двубоя на българите на турнира е 31,2. Той и грузинецът Сандро Мамукелашвили завършиха турнира с четири "дабъл-дабъла".

Натурализираният американец Дий Бост пък е моментен лидер при подавачите преди елиминациите с 42 завършващи паса и 8,4 средно мач.