Националният отбор по баскетбол приключи участието си на Евробаскет 2022. "Лъвовете" отстъпиха с 80:89 на Белгия в решителен мач от Група А за продължаване в елиминационната фаза на турнира. Срещата се проведе в Тбилиси. 

Възпитаниците на Росен Барчовски бяха догонващи през почти цялата среща. Нашите имаха пасив от 11 точки на полувремето, а през третата четвърт успяха да излязат напред в резултата с точка, но след това Белгия върна преднината си и успя да я запази до края на срещата. 

Александър Везенков изигра пореден страхотен мач и завърши с "дабъл-дабъл" от 26 точки и 13 борби. Дий Бост, за когото това беше последен мач за България, завърши с 18 точки. Димитър Димитров и Чавдар Костов завършиха с по 11 точки, а Павлин Иванов остана с 8 точки. 

За Белгия Ретин Обасоан вкара 25 точки, а Емануел Льокомт остана с 20 точки. Максим де Зеув остана с 13 точки. 

България завършва участието си на Евробаскет 2022 с една победа и четири загуби, докато Белгия е с баланс от три успеха и две поражения и продължава в следващата фаза в Берлин. 

lap.bg
38 снимки


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Емануел Льокомт реализира първия кош в срещата, но веднага след това Александър Везенков отговори с тройка за 3:2. Нова точна стрелба от зоната за три точки на Чавдар Костов даде аванс на "лъвовете" от 8:6. Българите направиха три добри защити, а Емил Стоилов пропусна отлична възможност под коша. Бърза атака и забиха от Ханс Ванвейн за 10:8. Двата отбора направиха няколко пропуска, а Ретин Обасоан реализира от тройката. Последва нова грешка на нашите, но Мвема не успя при поднасянето.

Бост спря лошата серия на българите с тройка. Бако се възползва от грешка на Иван Алипиев и изведе Белгия напред с 15:13. Везенков с точна стрелба от зоната за три точки върна аванса на българите - 16:15. Последваха два успешни наказателни удари на Везенков, а Павлин Иванов фаулира Обасоан, който реализира стрелбата си, но пропусна от наказателната линия. 3.6 секунди преди края на първия период Иван Алипиев си спечели два фаула, но вкара само един от тях. Обасоан отговори с тройка със сирената за 19:20 след 10 минути игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Вторият период започна с тройка на Максим де Зеув. При 3 секунди до края на атаката Бост намери Везенков, който реши да играе за нарушение от зоната за три точки, а освен фал реализира и стрелбата си, а след това и от наказателната линия. Чавдар Костов пък не успя да забие след страхотен пас на Иван Алипиев. Белгия отново излезе напред след втората поредна тройка на Де Зеув, а след това и Льокомт реализира за 23:28. "Лъвовете" продължиха да изпитват затруднения в атака, но Везенков отново взе нещата в свои ръце и реализира след пробив за 25:30. 

Българите не успяха да се възползват от добрата си защита и Иванов пропусна от отворена стрелба. След това и Везенков опита добавка, но не сполучи. Топката остана в притежение на българите, но отново Везенков не успя да вкара под коша. Тройка на Костов намали пасива на българите на 28:32 3:20 преди полувремето. Белгия реализира два пъти от средна дистанция, което принуди Росен Барчовски да вземе прекъсване при 28:36. Авансът на съперника ни става двуцифрен след нова стрелба от средна дистанция на Льокомт. Последва пропуск на Димитър Димитров, а Обасоан ни наказа с тройка - 28:41. Полувремето дойде след нов пропуск от средна дистанция на Везенков. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Третият период започна с отличен индивидуален пробив на Димитър Димитров и точна стрелба в коша на белгийците. Последва отлична защита и точна стрелба от зоната за три точки на Димитров. Павлин Иванов също се "събуди" и намали пасива на нашите до 5 точки - 38:43. Обасоан започна силно и втората част и реализира втора успешна стрелба, но Иванов отговори с нови две точки. Лесни две точки на Димитров под коша накараха треньорът на Белгия да вземе таймаут при 42:45. Силните изяви на Иванов също продължиха и гардът реализира тройка, с която изравни резултата. 

Везенков реализира след борба в атака, но Де Зеув се оказа сам на тройката и не сбърка - 47:50. Съдиите пък преразгледаха стрелбата на Иванов от зоната за три точки, тъй като имаше съмнения, че гардът е настъпил линията, но в крайна сметка тройката остана. Почти три минути и половина преди края на третата част Тумба получи неспортсменко нарушение, а Везенков реализира и двата наказателни удара. Топката остана в наше притежание, а Дий Бост напомни на себе си с кош и фал за 52:52. "Лъвовете" излязоха напред в резултата за първи път от началото на мача след тройка на Бост, но Мвема върна трите точки за 55:57. Льокомт реализира след пробив, а Андрей Иванов го и фаулира. Бост извърши нарушение при борба в нападение, след което реагира бурно на решението на съдиите и получи техническо нарушение. 

Везенков не успя да се възползва от чудесен пас на Карамфилов след грешка на Белгия. Андрей Иванов улови борбата, но и той не успя да се разпише. Жиле беше оставен сам на тройката, но пропусна. Везенков проби през Льокомт, който го фаулира, за да го спре от лесни две точки. Звездата на Олимпиакос застана на наказателната линия, за да реализра два пъти, оформяйки "дабъл-дабъл" от 20 точки и 10 борби. Алипиев реализира тройка, но Обасоан вкара две точки след пробив. Везенков пропусна от далечна дистанция 4.5 секунди преди края, а Табу пропусна със сирената. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последната част започна лошо за българите. Тумба реализира един от два наказателни удара, а след това заби мощно в нашия кош. С доза шанс Бост вкара тройка, но Де Зеув върна трите точки - 63:72. Забивка на Андрей Иванов след отличен пас на Везенков и две точки след пробив на Бост накараха Дарио Гергия да поиска таймаут. 6:22 преди края Табу извърши неспортсменско нарушение срещу Везенков, а звездата на Олимпиакос вкара два пъти от наказателната линия. Топката остана в наше притежение, като Бост стреля далеч зад арката, но при борбата белгийците извършиха нарушение. Последваха пропуски от зоната за три точки на Везенков и Либер, а най-добрият български баскетболист реализира под коша за 71:75. 

Страхотна стрелба от далечна дистанция на Табу върна аванса на Белгия до седем - 71:79. България върна две точки след борба в нападение и кош на Димитров. Везенков реализира два пъти от наказателната линия за 75:79. Кош на Де Зеув, а след това пропуск от тройката на Иванов оставиха аванса на Белгия шест точки, а до края оставаше 1:44. Иванов пропусна чиста стрелба от тройката. Минута и три секунди преди края Везенков получи техническо нарушение, след като поиска нарушение при борбата под коша, след като беше избутан от съперник. Табу реализира от наказателната линия, а след това същото стори Обасоан на два пъти. Костов реализира от тройката, а след това Табу вкара веднъж от наказателната линия 24 секунди преди края. Два точни наказателни на Обасоан и пропуск на Везенков оформиха крайното 80:89. 

България Белгия

източник: Sofascore


България - Белгия 

България: Дий Бост, Чавдар Костов, Александър Янев, Александър Везенков, Емил Стоилов

Треньор: Росен Барчовски

Белгия: Исмаел Бако, Пиер-Антоан Жиле, Емануел Льокомт, Жан-Марк Мвема, Ретин Обасоан

Треньор: Дарио Гергия