Световният шампион от 2019 година Испания претърпя първо поражение на Европейското първенство по баскетбол за мъже в Грузия. Испанците отстъпиха пред Белгия със 73:83 (11:15, 22:17, 21:25, 19:26) в среща от третия кръг в група А на Евробаскет 2022. Така двата отбора вече имат актив от по две победи и едно поражение, колкото е балансът и на състава на Черна гора. Тези три тима са в челната тройка в подреждането.

Развитието на двубоите в група А до момента означава, че България ще се нуждае от две победи в последните си две срещи – с Грузия и Белгия, за да има шансове да се класира за елиминациите. Към момента националите са с три загуби от трите си изиграни мача, а преди двубоя между Турция и Грузия, турците са с две победи, а домакините с две поражения.

Съставите на Испания и Белгия изиграха много оспорван мач, в който разликата не превиши 10 точки. Състезателите, водени от селекционера Серджо Скариоло, имаха точка аванс на почивката – 33:32, но след по-добра трета част белгийците поведоха с 57:54.

В последните 10 минути баскетболистите на Белгия имаха превъзходство, надделяха в борбата под коша и постигнаха престижния успех.

Еманюел Льоконт бе най-резултатен за белгийския национален отбор с 20 точки, 5 борби и 4 асистенции, а Пиер-Антоан Жийе добави 14 точки и 5 борби.

За Испания Уили Ернангомес реализира 18 точки и 4 борби, а по 11 вкараха Хуанчо Ернангомес и Лоренцо Браун.

В понеделник тимът на Белгия излиза срещу Турция, а Испания срещу Черна гора.