Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски увери, че тимът ще се бори до последно и в оставащите два мача за България на Европейското първенство в Грузия.

„Всички съжаляваме, че пропуснахме шанса да спечелим този мач. Бяхме много близо, играем все по-добре във всеки мач и това е добре, но в един малък период загубихме мача – в първите 5 минути на третата част. Слаба защита и без организирано нападение, пропуснати отворени стрелби, това беше ключът към загубата. Имаме и проблеми под коша. Просто не беше достатъчно. Надявам се, че можем да спечелим последните два мача“, коментира Барчовски след загубата с 81:91 от състава на Черна гора.

„Опитахме се да променим някои детайли в защита, но генерално проблемът е в индивидуалностите. Нямаме много играчи с дефанзивни умения. Трудно е това да се промени по време на турнира. Нямаме и толкова сериозни физически данни. Това не е проблем на желанието, а индивидуални качества“, каза още селекционерът на България.

„Александър Везенков е сред най-добрите в Европа, в топ 5 на Евролигата и е нормално да е лидер. Има огромна роля в нашия отбор. Не същото като в Олимпиакос, но при нас е истинският лидер и като човек, и като състезател“, добави Росен Барчовски и продължи:

„Няма да е лесно да променим нещата. Вчера бяхме уморени в последната четвърт, но днес проблемът беше в началото на третата част. Това не е физически проблем.“

lap.bg
85 снимки

По повод слабото представяне на Дий Бост, Барчовски коментира:

„Говоря с него всеки ден по 10 пъти. Той не е в добра форма. В нападение той подава добре топката, но в защита, при бърза атака, приносът му не е достатъчен. Той е важен играч за нашия отбор, особено в последните два мача и вярвам, че ще ни помогне.“

„Андрей Иванов направи отличен мач, най-добрият му с националния екип. Той има много качества, работи много сериозно и е готов да играе колкото трябва. Знам това много добре и съм щастлив за представянето му“, заяви още наставникът на българските баскетболни национали.

На въпрос за ситуацията с контузията на Станимир Маринов, Росен Барчовски отговори:

„Даже не знам какво е състоянието му, струва ми се някакво разтежение на бедрото. Притеснен съм за него. Чакам със свито сърце резултата, силно се надявам, че ще е леко и може да се възстанови. Ако не може, ще бъде много сериозен удар за нас.“

„Деян Карамфилов игра прекрасно, доволен съм от това, което показва. Единственото, което ми дава спокойствие, ако има нещо със Станимир е, че той ще бъде на линия. Тази победа нямаше да ни гарантира минаване в следващата фаза, щеше да е важна за психиката и самочувствието. Желание не липсва. Тук си проличава характерът на отбора. За мен е важно да запазим духа си. Мисля, че не играем лош баскетбол, така че няма място за униние“, завърши Росен Барчовски.

„Мисля, че загубихме организация в третата част. Направихме някои грешки в нападение, с които им позволихме да направят серия от 7:0 за минута и 30 секунди. Също така трябва да подобрим защитата, защото откакто сме на турнира, не сме успели да задържим противника под 20 точки“, заяви гардът Деян Карамфилов.

„Ще гледаме видео, ще анализираме нещата и ще се борим в последните два мача за победа на 100 процента“, увери той след поражението от Черна гора.