Отборът на САЩ постигна четвърта победа в група А на мъжкия баскетболен турнир в Рио де Жанейро, като този път се наложи с 94:91 над Сърбия. Американците имат пълен актив на върха в класирането и заедно с Австралия и Франция вече си гарантираха участие във втората фаза.

Тимът на САЩ не се напъна през целия мач и въпреки че в началото поведоха с добър аванс- 12 и 15 точки, те не увеличиха аванса, за да решат мача предсрочно.
Но сърбите търпеливо изчакаха своя шанс и особено през второто полувреме скъсяваха преднината на тима от САЩ, като в края дори можеха и да изравнят. Но опитът за тройка на Богдан Богданович, стрелял от ляво, дойде малко дълъг, а Кевин Дюрант взе борбата, за да успокои феновете и треньора Майк Кжижевски.

"Ние можем да играем много по-добре. Този тим има още качества, заяви притесненият Кжижевски, който припомни как още преди пристигането в Бразилия е излазил опасенията си от надменното отношение на играчите.

Кайри Ървинг вкара 15 точки за САЩ, Дюрант и Кармело Антъни добавиха по 12 всеки. Никола Йокич, който играе за Денвър Нъгетс, завърши с 25 точки за Сърбия, а Милош Теодосич и Мирослав Радулица се отличиха с по 18. Сърбите имат все още само една победа, колкото и Венецуела.

"Систематичните атаки на Сърбия могат да затруднят всеки отбор, не само нас. Повечето от тях имат опит, така че победата ни е много значима, доволен беше Пол Джордж от тима на САЩ. Това е първи мач на Олимпийски игри между двата отбора и повторение на финала на Световното първенство от 2014-а година, когато янките биха 129:92.

Франция отнесе Венецуела с 96:56, за да си гарантира участие на четвъртфинала. Жофри Ловерн наниза 17 точки за петлите, Тони Паркър добави 14. Последната среща на тима е със САЩ, а преди това те отстъпиха на Австралия. Антоан Дио добави 14 точки за победителите, в чиито редици шестима баскетболисти завършиха с двуцифрен актив.
Националният отбор на Австралия постигна трета победа в олимпийския баскетболен турнир, след като се наложи над Китай с 93:68.

"Озитата" доминираха през всичките 40 минути и с лекота стигнаха до убедителния успех с 25 точки. За Китай това бе четвърта загуба, с която тимът отпада от битката за място на четвъртфиналите. /БТА