Световното първенство по баскетбол, което ще се проведе в Турция, ще бъде официално открито с пищна церемония в зала „Синан Ердем” в Истанбул довечера.

Турският премиер Реджеп Ердоган посети лагера на националния тим за мъже, който ще представя страната на домашния шампионата. Ердоган наблюдава една от последните тренировки на турските баскетболисти, които вече са наричани „12-те великани” и дори си имат свой марш. Премиерът пожела успех на националите, а също и на всички отбори, които участват. Той обеща, че въпреки натоварената си програма, лично ще присъства на срещите на турския отбор.

Церемонията по откриването ще бъде излъчвана на живо в рекордните 172 страни в света. Председателят на турската федерация по баскетбол Тургай Демирел заяви, че „церемонията ще бъде много по-различна от досегашните и ще бъде много разнообразна, като целта е да представят един нов модел”.

110 деца от 300 страни с националните флагове на своите страни ще се представят с отделна програма. Тя е в рамките на започната от Турция инициатива „Децата на света” за привличане на децата и младите към баскетболния спорт.

Вече са продадени 76% от билетите и се очаква приход от 5 милиона евро, както и 13 милиона приходи от спонсори. Около 8% зрители от други страни специално ще наблюдават срещите и това е най-високият показател, постигнат за Световно първенство.

Срещите ще се играят в четири града - Истанбул, Анкара, Измир и Кайзери, а финалите са в Истанбул.