Световният и олимпийски шампион САЩ победи със 105:78 срещу Аржентина в третия четвъртфинален мач от програмата на олимпийския турнир по баскетбол при мъжете. Това е 51-ви пореден успех за американците във всички турнири. 

САЩ спечели и четирите части и не допусна изненада, въпреки фанатичната подкрепа на аржентинските запалянковци в "Кариока Арена". Американците имаха аванс от 56:40 на почивката между втория и третия период и спокойно увеличиха аванса си в следващите 20 минути от двубоя.

Кевин Дюрант беше най-резултатен за победителите с 27 точки, 18 от които бяха реализирани в първата половина на срещата. 
Пол Джордж добави още 17 точки, а ДеМаркъс Къзънс се отличи с 15 точки. За "гаучосите" Луис Скола завърши с 15 точки и 10 борби. Ману Джинобили, който най-вероятно ще приключи с кариерата си в националния отбор, се отчете с 14 точки и 7 асистенции. 

На полуфиналите американският отбор ще се изправи срещу европейския шампион Испания в повторение на финала от Олимпиадата в Лондон през 2012 година. По-рано испанците спечелиха дербито с Франция с категоричното 92:67. Никола Миротич вкара 23 точки за Испания, а Уили Ернангомес завърши с 18. За Франция капитанът Тони Паркър приключи с 14 точки, а с 13 остана Нандо де Коло. 
Националният отбор на Австралия стигна безпроблемно до полуфиналите в олимпийския турнир по баскетбол след като разгроми с 90:64 европейският вицешампион Литва. 

Пати Милс бе най-резултатен за озитата с 24 точки, Арън Бейнс прибави 16, а Делаведова завърши с 14. За Литва по 12 точки реализираха Мантас Калниетис и Антанас Кавалиаускас./БТА