Европейският шампион Испания спечели дербито с Франция с категоричното 92:67 в четвъртфиналите от олимпийския баскетболен турнир при мъжете. Срещата започна по-добре за французите, но Испания успя да поеме контрол над събитията още до края на първата четвъртина, дошъл при резултат 19:16 в полза на "Ла Роха".

Испанците продължиха да играят на по-високи обороти и авансът им достигна 13 точки на почивката при 43:30.

През второто полувреме играта не се промени и Испания продължи да доминира, за да достигне до убедителния успех с 25 точки разлика. 

Никола Миротич вкара 23 точки за Испания, а Уили Ернангомес завърши с 18. За Франция капитанът Тони Паркър приключи с 14 точки, а с 13 остана Нандо де Коло.

В полуфиналите Испания ще играе с победителя от срещата между САЩ и Аржентина.

Националният отбор на Австралия стигна безпроблемно до полуфиналите в олимпийския турнир по баскетбол при мъжете, след като разгроми с 90:64 европейският вицешампион Литва.

Австралийците започнаха ударно мача с 2 тройки на Матю Делаведова в първата минути и не отстъпиха инициативата нито за секунди до края на мача.
Пати Милс бе най-резултатен за озитата с 24 точки, Арън Бейнс прибави 16, а Делаведова завърши с 14. За Литва по 12 точки реализираха Мантас Калниетис и Антанас Кавалиаускас.

В полуфиналите Австралия ще срещне победителя от балканското мегадерби между Сърбия и Хърватия.

Четвъртфинали на Олимпийския турнир по баскетбол за мъже в Рио де Жанейро:

Австралия - Литва 90:64 (48:30)
Испания - Франция 92:65 (43:30)
САЩ - Аржентина
Хърватия - Сърбия

полуфинали:
Австралия - Хърватия/Сърбия
Испания – САЩ/Аржентина /БТА