„Вече имаме съгласие по един въпрос,” се пошегува старши треньорът на САЩ Майк Кжижевски със своя колега Веселин Матич, след като тимът му победи Иран с 88:51 в мач от баскет Мондиал 2010. Преди двубоя в американските медии, а и по цял свят се обсъждаше повече политическият аспект на сблъсъка, а не спортно-техническата страна.

На пресконференцията след мача от група В обаче нямаше две мнения от играчи и треньори – баскетболът няма нищо общо с политиката и тук всеки си гледа работата – а именно – да практикува баскетбол.

„При 37 точки разлика, няма много за казване. Това е реалността, играхме срещу най-добрите,” призна треньорът на Иран. „Планът беше да забавим играта и да разстроим ритъма на САЩ, но след 25 грешки, няма какво да се направи.”

Майк Кжижевски отново наблегна на факта, че баскетболистите от САЩ са малко поизморени от тежкия график. Тимът изигра шест мача за 10 дни в три различни държави, с настоящите мачове от Мондиала, и контролите преди това. Според специалиста обаче, това е било необходимо, за да се подготви по-добре съставът за предстоящите сблъсъци от елиминациите.

„Наистина сме малко поизморени, повече психически дори, макар и физически да сме изтощени,” каза Кжежевски.

„Хората те съдят по отделните мачове, а не по цялостното представяне. Според мен обаче, момчетата ми играха добре и днес,” добави той.

Кжижевски отговори на въпрос дали е недоволен от грешките, които прави отборът му по следния начин: „Няма треньор, който да каже, че е доволен от грешките. Мисля, че тук можем да си стиснем ръцете с треньора на Иран, защото вече постигнахме съгласие поне по един въпрос, чудесни дипломати сме.”

„Днес беше една добра стъпка за нас. Ние можем да спечелим турнира, но също така и други отбори имат същите шансове като нас,” завърши с още едно дипломатично изказване Coach K.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.