Гръцките грандове Панатинайкос и Олимпиакос направиха страхотно шоу снощи в Атина в третия мач от финалната серия за титлата в местното първенство. Баскетболистите на европейския шампион ПАО обаче показаха по-здрави нерви особено в продължението, което завърши с 1 точка преднина за домакините - 86:85 и направи резултата във финала 2-1 за водения от сърбина Обрадович тим.

Двубоят бе изключително оспорван, а на почивката Олимпиакос водеше с 42:40 точки. Повече от 17 хиляди фена на ПАО деряха гърла в подкрепа на любимците си, но едва ли са подозирали, че голямата драма тепърва престои. Към края на редовното време Алекс Акер почти се превърна в герой на вечерта след като открадна топката от Шишкаускас и тръгна за забивка, но… На пътя му се оказа най-добрият защитник в Европа Димитрис Диаматидис, който му направи зверски чадър.

Краят на 40-те минути дойде при 78:78, а при 84:84 и 17.8 сек преди последната сирена на допълнителните 5 минути Скуни Пен бе фаулиран, но вкара само един наказателен удар.

Последните моменти принадлежаха отново на Диамантидис, който направи добавка след пропуск от линията за три точки на Царцарис и донесе победата на Панатинайкос.

Американецът Майк Батист завърши с 22 точки и 11 борби за ПАО, Царцарис и Томашевич отбелязаха по 15, а Диамантидис остана с 10. За „червените” от Олимпиакос Пен реализира 20 точки, а Арвидас Мачияускас – 14.

След срещата стана ясно, че треньорът на Олимпиакос Пини Гершон ще остане начело на тима до 2009-та година, а самият той каза, че късметът следва шампионите, а неговите играчи са изпуснали от контрол дребните детайли.

„Ако играехме така от началото на сезона, много неща биха били различни”, заяви Гершон.

Най-успешният треньор в Европа Желко Обрадович пък се съгласи с израелеца, че и двата тима са имали шанс за победа, а това е бил най-добрият мач, който е виждал откакто е в Гърция.