„Тези, които познават характера на Александър Везенков знаят, че заминаването за Барселона беше и остава истински залог в живота му. Защото той не се страхува от предизвикателствата и го доказа поне два пъти до момента в кариерата си”.

Така започва обширен материал за българския баскетболист в гръцкото издание gazzetta.gr и продължава:

Всъщност, може би думата „кариера” все още е неподходяща, защото Саша /както наричат Александър Везенков в Гърция/ остава само моряк в дълбоките води на европейския баскетбол без да се забравя талантът, който притежава близо 22-годишният играч.

Но и това е на път. Доказа се тази година, когато с екипа на Барселона в испанската лига името на Везенков вече е разпознаваемо. Той дори попадна в категорията на най-точните изпълнители при стрелбата за две точки с отличните 69%.

Ние разбира се знаехме това за него... но той е в Испания, за да развива играта си.

Българин в топ 5 на младите играчи в Испания

Връщайки се към увода, че Везенков не се страхува от предизвикателствата и първият пример е през 2013-а година, когато тогавашният президент на Арис и треньорът пътуват за България, за да го убедят да подпише професионален договор. Александър Везенков приема, че чрез Арис ще получи шанс за развитие и решава, че никой американски университет не може да му предложи това, което ще му даде Арис. Майка му настоява за университетско образование, баща му живее с мечтата да го види да превзема Европа.

По-късно става топ реализатор на гръцката лига, пишейки история като най-младият играч постигал това в шампионата.

Да не забравя да спомена, че през лятото на 2014-а Панатинайкос обсажда Везенков, но той остава като скала.  

Защо в Гърция написаха за Везенков: Зъбите са, за да сдържат езика

източник: instagram.com/fcbbasket/

И стигаме до лятото на 2015-а година, когато сцената е подобна на предишната. Предложението на Барселона е невероятно и е депозирано от април, но Везенков никога не поглежда на него от финансовата страна. Мисълта да остане в Арис не излиза от главата му, а тимът от Солун иска удължаване на договора му.

Мнозина казват, че не е бил подготвен за Испания, където скоростта на движение и изпълнение, и бързото мислене са основни елементи. Никой не се съмнява в последното, но за първите две... много. Някои настояват, че той не ги притежава, но забравят, че зъбите са дадени от Бог, за да сдържат езика.

Везенков се оказва като балансьор по въже. Още една година в Арис ще му помогне да стане още по-добър, но предложение от Барселона не идва всеки ден. При финалната среща в Барселона за подписването да договора той пита за едно – апартамент близо до залата, законо няма шофьорска книжка.

Защо в Гърция написаха за Везенков: Зъбите са, за да сдържат езика

източник: twitter.com/FCBbasket

Дават му апартамента на хърватина Марио Хезоня, който заминава за САЩ, а Саша превръща Барселона във втория си дом. Още преди да се е съвзел от културния шок среща Лионел Меси. Ненаправил и една седмица в Барселона той го вижда и му казва, че ще играе за каталунците и го моли за снимка.

По това време Барса се готви да обнови състава си, след като предишния сезон не успява и в първенството, и в Евролигата. Везенков не получава много игрово време, но пък взима участие в 22 мача.

Тази година Барселона сякаш е заложник на случилото се през миналото лято. Големите договори и солените обезщетения карат клуба да задържи някои играчи, които не отговарят на философията на гръцкия треньор Йоргос Барцокас. Като добавим и последователните контузии, то ето, че идва шансът за Везенков да се превърне в главен герой.

И тук е ред за второто предизвикателство пред Александър Везенков, който е призован да замести Джъстин Долман и да помогне с баскетболния си интелект за връзката между гардовете и високите играчи. Получава шанс от Барцокас и всъщност привличането на гръцкия специалист се оказва позитивно за българина.

Тази година Везенков вече стига до 30 мача и два пъти повече игрово време. Утроява точките си средно на мач и е в пълния смисъл - баскетболист на Барселона.

Разбира се навиците му не се променят. Той остава същия младеж като в Солун. Единственото различно е, че вече има шофьорска книжка и няма нужда да „безпокои” Виктор Клавер и Тайрис Райс, които да го возят.

Защо в Гърция написаха за Везенков: Зъбите са, за да сдържат езика

източник: twitter.com/FCBbasket