Баскетболната Шампионска лига на ФИБА бе официално представена пред повече от 200 гости в Мезон Дю Спор в Париж. Баскетболната централа презентира своята идея, според която 32 отбора ще играят в редовния сезон на надпреварата, а 24 – в квалификациите.

Турнирът ще започне през септември 2016 г. и ще продължи до април 2017.

Осем от тимовете ще влязат от квалификациите, в които ще се включат 24 състава. Общо в целия турнир ще участват 56 тима от 30 държави. Най-важният критерий за класиране в Лигата ще е представянето на тимовете в националното първенство.

Следните държави ще имат директно място в редовния сезон - Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Латвия, Литва, Полша, Испания и Турция. Скоро ще стане ясна и бройката на отборите от всяка една, предава официалният сайт на Българската федерация по баскетбол.

В дебютния си сезон Шампионската лига е осигурила награден фонд от общо 4.5 милиона евро. Крайният победител ще вземе 500 000 евро от тази сума. Всеки участник пък ще получи минимум 100 000 евро финансова помощ от телевизионни права за домакинските си мачове.

Лигата е съвместна инициатива, като по равно се включват ФИБА от една страна и 11 топ европейски лиги от друга.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS