Една от големите звезди на руския баскетбол Андрей Кириленко обяви, че приключва спортната си кариера. Той обясни, че това не означава автоматически, че ще се кандидатира за президент на Руската баскетболна федерация, каквито информации се появиха по-рано.

"Не мога да кажа дали е реално да оглавя федерацията. Сега приключвам кариерата си на играч. Не мога да кажа и дали това е окончателното ми решение завинаги, но към днешния ден - това е. Приключвам, време е," заяви Кириленко.

"Дълго и успешно играх баскетбол, и дойде време да започна да се развивам в друга насока," добави крилото пред Спорт Експрес.

34-годишният Кириленко завърши сезона в ЦСКА Москва, след като игра дълги години за няколко отбора в НБА - Юта, Минесота и Бруклин. В Юта той прекара цели 10 години.

Той е участник в Мача на звездите, попадал е в състава на най-добрите новобранци в НБА, и в състава на най-добрите защитници в Лигата. MVP на Евролигата от 2012-таа, два пъти Играч №1 на Европа, и MVP на Европейското първенство по баскетбол през 2007, когато Русия стана еврошампион. Има и бронзови медали от Олимпийските игри през 2012-та, и от Евробаскет 2011.

Женен за руската певица Маша Лопатова, имат трима сина и дъщеря. Всички в семейството имат и американско гражданство.