Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с генералния секретар на ФИБА Андреас Заклис и президента на ФИБА Европа Тургай Демирел. Двамата са на посещение в България по покана на Българската федерация по баскетбол. Тази вечер на специална церемония ще бъде отбелязан вековният юбилей на организирания баскетбол у нас.

Министър Кралев и неговите гости обсъдиха предстоящите в София големи първенства при подрастващите. През 2020 г. "Арена Армеец" ще бъде домакин на шампионата на планетата за юноши до 17 г. Надпреварата ще се проведе от 4 до 12 юли. От 13 до 22 август пък 24 отбора ще се борят за промоция в Дивизия "А" на Европейското първенство за момчета до 16 години. Андреас Заклис сподели, че е изключително доволен от активността на България в това отношение. Тургай Демирел припомни, че страната ни ще приеме европейска надпревара при момчетата за четвърти път в последните 6 години. По време на разговора Красен Кралев се ангажира ММС да продължи да помага при организирането на шампионатите и изрази желание България да бъде домакин на една от групите по време на Европейското първенство за мъже през 2025 г.
На срещата за пореден път беше коментиран проблемът с международния баскетболен календар. ФИБА и Евролигата все още не могат да постигнат синхрон, който да позволи на играчите от водещите клубове в Европа да участват и в мачовете на националните си отбори. Министър Кралев се ангажира да продължи да помага за разрешаването на проблема между двете организации по време на дебатите в Съвета на Европейския съюз, както и на ниво Европейска комисия.

По време на разговора беше засегната и темата с развитието на баскетбол 3х3 в световен мащаб. На Олимпийските игри в Токио през 2020 г. тази разновидност на баскетбола ще дебютира в програмата на най-големия спортен форум, с участието на 8 отбора при мъжете и жените. Беше обсъдена възможността България да организира един от турнирите 3х3 на ФИБА в следващите години.

Красен Кралев връчи почетни плакети на ММС на Андреас Заклис и Тургай Демирел с благодарност за подкрепата, която двамата оказват за развитието на българския баскетбол.

На срещата присъстваха още президентът на Българската федерация Георги Глушков, генералният секретар на ФИБА Европа Камил Новак и мениджърът в департамент "Развитие" на ФИБА Европа Коста Илиев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.