„Искам да поздравя отбора на Турция за перфектния турнир. Те олицетвориха какво трябва да представлява един отбор. Трябваше да дадем най-доброто от себе си, за да ги победи Беше страхотно първенство в един чудесен град”, заяви старши треньорът на Съединените Американски Щати Майк Кжижевски след като воденият от него тим триумфира с титлата.

„Никога не съм виждал една страна така да празнува с отбора си, както Турция. Направиха невероятна атмосфера. Този шампионат означава много за нас, защото имаме млад отбор. Беше специално Световно първенство. Не бяхме печелили от 1994-та година и опитахме да демонстрираме респект към световните първенство като цяло. Тук играят два пъти повече отбори, отколкото на Олимпиада, но и Игрите значат много. Харесва ми това, че се срещнахме с други отбори, че се изправих срещу толкова добри треньори”, коментира още Кжижевски, а по повод звездата на отбора Кевин Дюрант каза:

„Той толкова напредна. Сега е много на високо. Хубавото при Кевин е, че той е чист – не се опитва да прави нещо друго от това просто да играе баскетбол. Обичам да го тренирам. Той се научи как да покаже качествата си на международно ниво. Той просто е специално момче и определено специален играч.”

Селекционерът на Турция Богдан Таньевич бе много доволен от постижението на баскетболистите му и коментира: „Поздравления за моите състезатели, за феновете, за град Истанбул. Чувствам се отлично след това Световно първенство. Създаде се изключителна атмосфера. Само беше малко неприятно, че част от феновете освиркаха политиците, защото държавата много помогна. САЩ са фантастичен отбор. Имаше доста нерви в срещата със Сърбия и това бе повратен момент. Горд съм с моя отбор. Играчите ми дадоха толкова обич в последните години.”

Таньевич сподели, че има голяма вероятност да приключи с треньорството, но ако здравословното му състояние позволява може да остане за евентуално участие на олимпийски квалификации.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.