САЩ отново е номер 1 в света на баскетбола. След 16 години без титла, и дори без финал на Световно първенство, американците оцеляха в ада на Истанбул и се наложиха над Турция с 81:64, за да спечелят трофея на името на Джеймс Нейсмит. САЩ вече е и номер едно по най-много спечелени титли – четири, с което размина вече несъществуващите Югославия и СССР. Турция се бори здраво, с всички сили, но американският отбор бе перфектно подготвен и се справи, въпреки ужасяващата за тях атмосфера.

Невиждана еуфория в зала „Синан Ердем” настъпи още преди началото на двубоя. Трибуните бяха пълни догоре с превъзбудени турски фенове, а тези на САЩ се брояха на пръсти. Дори американските коментатори не пропуснаха да се възхитят на атмосферата, като всички признаха, че такова нещо не са виждали до момента.

Мачът стартира не по-малко напечено, за да отговори на случващото се на трибуните. САЩ имаше крехка преднина в началото, но малко след средата на първата част, след няколко пропуска на американците, Турция поведе със 17:14. В този момент се случи и неприятен инцидент на паркета, когато Тайсън Чандлър агресивно посегна към една топка, овладя я през Хидо Тюркоглу, и турската суперзвезда го атакува грубо. Реферите обаче си затвориха явно очите, и дадоха само фаул на Чандлър. Съдийството наклони към домакините рано-рано, но пък за сметка на това, още преди края на първата четвърт Тюркоглу седна на пейката с оплаквания от контузия. Американците приключиха частта със серия от 8:2 и след 10 минути водеха с 22:17, благодарение и на активната им игра в защита.

Две минути след началото на втората част авансът на САЩ вече бе станал осем точки – 27:19, когато Богдан Таньевич се принуди отново да вкара в игра Тюркоглу, най-добър за Турция до момента. Решенията на арбитрите продължиха да клонят везните все в една и съща посока.

В средата на четвъртината преднината на американците въпреки всичко стана двуцифрена, и макар на няколко пъти турците да я свалиха до 7-8, тя си остана 10 на почивката – 42:32 в полза на гостите.

Още в 17-та минута Кевин Дюрант вече имаше 20 точки и отлични изяви в защита. За Турция до почивката Тюркоглу бе регистрирал 11 точки и седем борби, но домакините леко отстъпваха в борбата, най-вече в нападение.

Шест точки на Дюрант в началото на полувремето и кош на Ламар Одъм направиха бързо преднината на САЩ 18 точки – 50:32. След поредица от неуспешни нападения за гостите, Турция успя да свали изоставането си до 11 точки, но и статуквото в края на третата четвърт бе 61:48.

Последната част започна с два коша на иначе доста слабо представящия се до момента титулярен гард Дерик Роуз, а тройка на Ламар Одъм върна преднината на 18 точки – 68:50. Отново Одъм я направи и 20 със следващия си кош в мача, и отново той я покачи на 22 – 74:52. Центърът наистина бе под пара в тази финална четвъртина, и вкара четири поредни коша.

Оттук до края, американците имаха нужда само да приключат започнатото по подобаващ начин, и те го направиха. Залата продължи да подкрепя и да пее до последния съдийски сигнал, въпреки че техният отбор губеше, и така запази страхотната атмосфера до край.

Кевин Дюрант завърши с 28 точки за САЩ, а с 16 за Турция приключи Хидо Тюркоглу. Турците обаче пропуснаха цели 10 фаула, а отстъпиха и в борбата под коша, което не им позволи да се борят за успеха.

Дюрант бе избран и за Най-полезен играч на турнира, като той попадна и в идеалната петица, заедно с Луис Скола, Тюркоглу, Милош Теодосич и Линас Клейза.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.